Bosna i Hercegovina     | 28.10.2019. 17:06 |

Nović i Sarajlić s delegacijom Bundestaga o realizaciji programa stipendiranja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Sredoje Nović i predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH Asim Sarajlić razgovarali su danas u Sarajevu s poslanicom u Bundestagu Savezne Republike Njemačke Marianne Schieder o Međunarodnom programu stipendiranja (IPS), kojeg njemački Bundestag svake godine provodi za mlade u zemljama regiona.

Taj program provodi se u 44 zemlje svijeta, iz kojih godišnje na šestomjesečni rad i školovanje u njemački Bundestag odlazi ukupno 120 polaznika. Iz zemalja regiona zapadnog Balkana bit će izabrano devet stipendista.

Poslanica Schieder, koja je u Bundestagu zadužena za realizaciju IPS programa, zajedno sa njenom saradnicom Ingebor Gerstberger i profesorom Humboldt univerziteta u Berlinu Elmarom Kulkeom, ocijenili su da su stipendisti iz BiH izuzetno angažovani, inovativni i obrazovani mladi ljudi. Nadaju se da će oni, po povratku u našu zemlju, imati priliku da stečena znanja i iskustva prenesu u institucijama BiH. S tim u vezi, članovi delegacije njemačkog Bundestaga predložili su da PSBiH i druge državne institucije obezbijede posao za polaznike IPS programa, kao i da ovaj program popularišu među mladima u našoj zemlji.

Nović i Sarajlić zahvalili su se gostima iz njemačkog Bundestaga na pomoći i podršci koju Njemačka više od tri decenije pruža Bosni i Hercegovini. Posebno su se zahvalili na provođenju programa stipendiranja njemačkog Bundestaga, te izrazili nadu da će svake godine biti sve više korisnika ovog programa iz BiH.

Nović i Sarajlić upoznali su poslanicu Schieder s aktuelnom političkom situacijom u BiH i procesom formiranja vlasti na državnom nivou. Predsjedavajući klubova srpskog i bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH zajednički su izrazili očekivanje da će u tom procesu u najskorije vrijeme, putem dijaloga, biti postignuto prihvatljivo rješenje, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'