Svijet     | 28.10.2019. 16:39 |

Trump: Postupak opoziva razlog za nedavanje informacije o ubistvu Al-Baghdadija

FENA Internet

WASHINGTON, 28. oktobra (FENA)  - Američki predsjednik Donald Trump sugerirao je u ponedjeljak da je pokretanje postupka njegovog opoziva od Demokrata u Senatu doprinijelo njegovoj odluci da ne obavijesti kongresne čelnike o subotnjem napadu na vođu Islamske države Abu Bakra al-Baghdadija

Trump je izjavio novinarima da nije obavijestio takozvanu "osmočlanu bandu" jer je "Adam Schiff najveći odavač tajni u Washingtonu".

Ta grupa uključuje vodeće Demokrate i Republikance iz oba doma američke legislature i visoko rangirane pripadnike obavještajne komisije.

Schiff, Demokrata koji predsjedava obavještajnom komisijom Zastupničkog doma, ima ključnu ulogu u pokretanju postupka opoziva.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi nije bila izvještena o napadu i u nedjelju je pozvala na kratko izvještavanje kongresnog čelništva.

Trumpova odluka da ne izvjesti kongresne čelnike posljednji je primjer kako Bijela kuća ne izvještava Kongres o pitanjima iz domena vanjske politike.

Američki zvaničnici, ipak, izvjestili su Rusiju i druge zemlje koje imaju vojne snage u regiji o svojoj operaciji. Državni sekretar Mike Pompeo izjavio je za Fox News da je u subotu navečer raspravljao o američkoj operaciji sa svojim ruskim kolegom, prenosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Poljski predsjednik Duda tvrdi da se sastao s Trumpom tokom boravka u New Yorku

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Trump: Zakone o abortusu trebale bi utvrditi savezne američke države

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana