Kultura     | 28.10.2019. 14:59 |

Podrška Fondacije za izdavaštvo samostalnim autorima (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Fondacija za izdavaštvo, na ovogodišnjem anonimnom konkursu za poticaj književnim autorima, nagradila je njih 15 štampanjem novog neobjavljenog djela, a deset autora još i honorarom od po 3.000 KM.

Priznanja su im uručena na svečanosti u sjedištu Federalnog ministarstva kulture i sporta u Sarajevu, kada je potpisan i ugovor s izdavačko-štamparskom kućom Planjax za štampanje rukopisa.

Nagrađeni su: Ivan Beljan Kovačić za djelo „Sjemenke“, Nada Đerek za „Prodavača rogača“, Sead Seković za knjigu „Vrabac - skica umiranja“, Hadžem Hajdarević za „Rasute sonetne obale“, Mehmed Đedović za „Put znaš“, Fajko Kadrić za „Udovičke zemlje“, Melida Travančić za djelo „Sjenka u sjenci“, Fuad Hrustić za „Majka će umrijeti sama“, Izet Perviz za „Suze crnog duda“, Emina Selimović za knjigu „Zembilj“, Zlatko Dukić za djelo „Udbaš“, Jasna Šamić („Na livadi“), Jagoda Iličić („Ptica“), Mirsad Bećirbašić za „Vatrostalne ledenice“ i Bisera Suljić Boškailo za „Sliku od milion dolara“.

Mirsad Bećirbašić je predložio da se autori nagrađeni i štampanjem nove knjige i honorarom odreknu dijela dobivenog novca u korist pet kolega koji su dobili samo pravo na štampanje, ali mu je odgovoreno da pravila to ne dozvoljavaju.

Član Upravnog odbora Fondacije Srđan Vukadinović naglasio je da su ovaj i slični godišnji konkursi poticaj samostalnim autorima za stvaranje novih djela, kao i  promoviranju čitalačke kulture. Jedan broj knjiga će biti podijeljen i bibliotekama.

- Ja sam neko ko ne vjeruje da će nove tehnologije uništiti miris, okus knjige i štampanog štiva - rekao je.

U prilog tome, Vukadinović je kazao i da Fondacija nastoji sve više poticati samostalne autore iako njen novčani fundus biva isti ili čak i manji.

Od 15 djela čiji su autori nagrađeni, osam su romani, jedno zbirka pripovijedaka a šest zbirki poezije.  

Autorica romana za djecu, nagrađena Jagoda Iličić iz Tuzle, rekla je da će već njena četvrta knjiga biti objavljena na ovaj način. Za autore, pomoć Fondacije mnogo znači, ustvrdila je.

Priznanja nagrađenim autorima je uručio predsjednik Upravnog odbora Fondacije Ivan Sivrić i također naglasio cilj ovog projekta da potakne na novo stvaralaštvo i doprinese očuvanju čitalačke kulture. Osim predsjednika Sivrića i člana Upravnog odbora Srđana Vukadinovića, svečanosti je prisustvovao je i drugi član tog upravnog tijela Hilmo Neimarlija.

Pogledajte http://fena.ba/video/3577

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1cS6Yfs3MVBMxhZVmDvN0AVUAtJDLULRH?usp=sharing 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Fondacija za kinematografiju objavila odluku u vezi sa sufinansiranjem filmskih projekata

Fondacija 'Nedžad Ibrišimović' za prezentaciju njegovog stvaralaštva

Jasminu Trnovcu prva nagrada 'Nijaz Slipičević'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana