Svijet     | 28.10.2019. 14:35 |

Indija će dozvoliti EU zvaničnicima da posjete Kašmir

FENA Internet

NEW DELHI, 28. oktobra (FENA) - Grupa zastupnika Evropske unije posjetit će u utorak Kašmir, što ih čini prvom inostranom delegacijom otkako je ukinut  specijalni status ove regije u kojoj se nalazi muslimanska većina, saopćili su indijski zvaničnici.

Vlada indijskog premijera Narendra Modija ukinula je u augustu autonomiju Kašmiru, u potezu koji je bio popraćen akcijom sigurnosnih snaga protiv onih koji su se protivili tome kako bi odustali od protesta. Od tada se situacija vraća u normalu.

Stotine ljudi oslobođeno je iz pritvora i obnovljene su telefonske veze, iako nema pristupa internetu zbog straha da bi se mogao koristiti za organiziranje uličnih demonstracija koje su u prošlosti bile nasilne.

Pakistan, koji poput Indije tvrdi da je regija njihova, osudio je promjenu statusa teritorija i upozorio da bi mogao dovesti više muslimana do ekstremizma širom svijeta. Spor oko Kašmira naštetio je odnosima između ove dvije nuklearno naoružane sile.

Delegacija EU od 27 zastupnika iz 11 zemalja sastat će se sa vladinim zvaničnicima i stanovnicima da bi procijenili situaciju u Kašmiru, rekli su indijski zvaničnici.

Evropljani će biti prva strana grupa koja će posjetiti Kašmir od augusta. Ovog mjeseca američki članovi Kongresa izrazili su zabrinutost zbog nedostatka pristupa diplomatama i stranim medijima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Habota o evropskom putu BiH: Trenutno smo u fazi koja se bavi screeningom

EU okončala postupak protiv Poljske, ne postoji rizik za vladavinu prava

U Srbiji raste prorusko raspoloženje, a pada podrška članstvu u EU - istraživanje

Promo

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine 

Dobit m:tel-a u prvom kvartalu veća za 2,5 miliona KM