Bosna i Hercegovina     | 28.10.2019. 13:41 |

Foča: Električna energija stigla u udaljeno povratničko selo Kljuna

FENA Elma Geca

FOČA, 28.oktobra (FENA) – Nakon gotovo 17 godina od povratka mještana u sela Mjesne zajednice Izbišno u Općini Foča (RS) domaćinstva su konačno priključena na elektromrežu, čemu se najviše raduju povratnici koji su ovaj trenutak čekali godinama. Električna energija u narednim danima bit će priključena i na 18 kuća u selu Kljuna.

Ahmet Musić sa suprugom se vratio 2010. godine i žive od poljoprivrede. Kaže kako je presretan što su dočekali ovaj trenutak.

"Struja je stigla prije nekoliko dana. Ne može biti ljepše ni bolje, devet godina smo bez struje, svega sam se uželio, i da pogledam televiziju i da ne palim fenjer", kaže Musić.

Predsjednik MZ Izbišno Asim Kečo naglašava da je masovniji povratak u ovaj dio fočanske općine počeo još 2002. godine, a do prije nekoliko mjeseci niko nije imao struju.  

„Povratnici su živjeli uz fenjere, bez televizora i frižidera. Posebno je bilo teško ljeti jer je selo udaljeno od trgovina i tržnih centara tako da sve što se uzgoji od stoke i sve što se uzme da se prehrane mora se iskoristiti za dan, dva. Ti teški dani su iza nas,  jer je hvala Bogu, došla struja" – kaže Kečo.

Trenutno u selu Kljuna ima 17 kuća, od kojih su 11 obnovili sami stanovnici, dok je samo šest stambenih objekata obnovljeno iz donacija. Za elektrifikaciju devet sela fočanske općine, državno ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice izdvojilo je 800.000 KM.

Izet Spahić predsjednik Skupštine opštine Foča i Koordinacije „Naša Foča“ ističe da je tokom ove godine urađen dobar dio posla od značaja za povratnike

„Rekonstruirana su 22 lokalna putna pravca, djelimično asfaltirani putevi u tri mjesne zajednice, izgrađeno 25 kuća po sistemu ključ u ruke. U deset kuća se ugrađuje građevinski materijal, urađeni su bazeni za vodu na dvije lokacije, a konačno i elektifikacija u devet sela. Selo Kljuna je za primjer, jer od 17 kuća 11 su povratnici izgradili vlastitim sredstvima. Neki su 365 dana u godini ovdje, pojedini budu nekoliko mjeseci, neki manje, ali svi su prisutni“ - kazao je Spahić.

Zahvalio se na podršci predstavnicima bošnjačke zajednice u Foči, lokalnoj zajednici, državnom ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice koje je pomoglo elektrifikaciju te  Federalnom ministarstvu izbjeglih i raseljenih osoba, koje je doniralo izgradnju kuća i putne infrastrukture.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Pet lica iz Foče i dva iz Čajniča osumnjičeni zbog kladioničarskih prevara

Prohodan put od Foče prema Sarajevu

Rastumačen jevrejski spomenik - u Foči počiva rabin

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana