Bosna i Hercegovina     | 28.10.2019. 13:36 |

Topčagić: Proširenje EU-a je transformacijski proces i ne smije se zaustaviti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. listopada (FENA) - Međunarodna konferencija Hrvatske paneuropske unije "Ishodi izbora za Europski parlament 2019. i izbori pred Europskom unijom-Prema predsjedanju Hrvatske u Vijeću Europske unije" održana je u Splitu od 25. do 27. kolovoza, izvijestili su u ponedjeljak iz Paneuropske unije BiH.

Predsjednik Paneuropske unije BiH Osman Topčagić ocijenio je kako proširenje Europske unije ne treba promatrati odvojeno od transformacije same Unije.

"Samo proširenje je transformacijski proces i ne smije se zaustaviti, a svjedoci smo da ima onih koji ga trenutno zaustavljaju. Time i mi koji zagovaramo europsko proširenje i uvođenje europskih standarda u naše države gubimo na kredibilitetu. Moram reći da je svaki oblik regionalne suradnje dobar, ali ideja formiranja neke male unije u susjedstvu Europske unije nije prihvatljiva", kazao je Topčagić.

Član Predsjedništva i počasni predsjednik Međunarodne paneuropske unije BiH Franjo Topić ustvrdio je kako su demografija i niska stopa nataliteta najveći problemi EU-a i zemalja jugoistočne Europe.

Predsjednik Mladih Paneuropske unije BiH Dario Plavčić istaknuo je kako BiH geografski, povijesno, kulturno i civilizacijski pripada Europi i zapadnom svijetu te da sama integracija Bosne i Hercegovine u EU u postojećim geopolitičkim i ekonomskim okolnostima jednostavno nema alternativu.

"To je jedini put za razvoj i bolje sutra Bosne i Hercegovine, ne nužno zbog toga što će proces integracije i u dužoj perspektivi punopravno članstvo u Europskoj uniji riješiti sve naše unutarnje probleme već prije svega zbog toga što bi cijena ostanka izvan EU-a imala nesagledive ekonomske i političke posljedice po našu državu i bh. društvo u cjelini", zaključio je Plavčić.

Osim navedenih, Paneuropsku uniju BiH predstavljali su i generalni tajnik Haris Ćutahija, članovi predsjedništva Jasmina Pašalić i Senad Dorić, član Nadzornog odbora Vanja Gavran, te članica Suda časti Meliha Ćilimković.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici hrvatskih vlasti, nekoliko zastupnika u Europskom parlamentu te članovi paneuropskih organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Kosova, Makedonije, Njemačke, Švedske, Francuske i Austrije, stoji u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Hajduk kažnjen s dvije utakmice bez gledatelja

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'