Bosna i Hercegovina     | 28.10.2019. 12:56 |

Sudionici iz 50 zemalja na svjetskoj konferenciji ombudsmena za OS (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Jedanaesta svjetska konferencija ombudsmena za oružane snage (ICOAF) počela je danas u Sarajevu u organizaciji Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH i Ženevskog centra za upravljanje sigurnosnim sektorom (DCAF).

Trodnevna ICOAF-konferencija, čija je temeljna tema "Izgradnja stabilnih i održivih institucija ombudsmena“, okupila je u glavnom gradu BiH rekordan broj sudionika iz oko 50 zemalja.

Konferenciju je otvorila dopredsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH i dugogodišnja članica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Borjana Krišto, izražavajući očekivanje da će njeni sudionici iznaći odgovore na izazove s kojima se ombudsmeni za oružane snage susreću, a u skladu s važećim procedurama i uz uvažavanje temeljnih ljudskih prava.

Istaknula je kako se radi o instituciji (parlamentarnog vojnog povjerenika), koja je u BiH uspostavljena u sklopu reformskih procesa 2009. godine i koja je u punom kapacitetu opravdala povjerenje unutar odbrambenog sektora.

Održavanje 11. svjetske konferencije ombudsmena za oružane snage (OS) pozdravio je direktor DCAF-a, ambasador Thomas Guerber, koji je u izjavi za medije potcrtao važnost izgradnje snažnih institucija ombudsmena u OS, otpornih na sve vrste, eventualnih, pritisaka.

- Ovo je najveća ICOAF-konferencija održana dosada - naglasio je ambasador Guerber, navodeći da su organizatori i domaćini skupa ugostili dosada najveći broj predstavnika.

Precizirao je kako saradnja između DCAF-a i parlamentarnih tijela BiH traje dugi niz godina, još od 2006. godine, otkada DCAF pruža podršku Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost, kao i Komisiji za nadzor Obavještajno-sigurnosne agencije, a od 2013. godine i Uredu parlamentarnog vojnog povjerenika.       

Na značaj Konferencije ukazao je i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, podsjećajući da je Ženevski DCAF dobrovoljna krovna organizacija zaštitnika ljudskih prava u oružanim snagama.

- Različiti su modeli zaštite ljudskih prava. Negdje imamo ombudsmena, negdje generalnog direktora, negdje zaštitnika građana, a negdje zaštitnika ljudskih prava. BiH je specifična iz razloga što ima i Instituciju ombudsmena i generalnog inspektora u sklopu Ministarstva odbrane i parlamentarnog vojnog povjerenika - pojasnio je Šiljegović.

Istovremeno, iskazao je zahvalnost DCAF-u za ukazano povjerenje, te naveo kako je Konferencija prilika za sagledavanje načina na koji se štite ljudska prava profesionalnih vojnih osoba u armijama različitih zemalja.

Kako su organizatori skupa ranije saopćili, uz spomenute predstavnike iz oko 50 zemalja, sudjelovanje u radu skupa prijavilo je i sedam međunarodnih i četiri nevladine organizacije, u čijem je fokusu zaštita ljudskih prava, a interesovanje da prisustvuju ovom skupu iskazale su i Sjedinjenje Američke Države, Rusija, Turska i Kina, koje nisu članice Svjetske konferencije.

Glavna tema i cilj Konferencije jeste izgradnja stabilnih i održivih institucija ombudsmena, a njeni sudionici će identificirati načine na koje institucije ombudsmena, bez ugrožavanja vlastitih mandata, mogu izbjeći politizaciju i nasrtaje na svoju nepristrasnost i nezavisnost, budući da posljednjih godina sve češće postaju meta pritisaka i, nerijetko, ljutnje vladinih zvaničnika, vojske, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti...

Rad 11. svjetske konferencije ombudsmena za oružane snage odvija se u sklopu više sesija s fokusom na iznalaženje odgovora kako institucije ombudsmena mogu očuvati stabilnost i spriječiti krize i prijetnje, a za posljednji dan, 30. oktobar, planirano je održavanje regionalnog okruglog stola, na kojem će, između ostalog, biti razmatrana tema posvećena parlamentarnom nadzoru sektora odbrane i sigurnosti u BiH.  

Između ostalih, u radu Konferencije sudjeluju predstavnici institucija ombudsmena za oružane snage, uključujući vojne ombudsmene, parlamentarne povjerenike, parlamentarne ombudsmene, te generalne inspektore zadužene za postupanje po pritužbama vezanim za kršenje ljudskih prava u oružanim snagama.

Pogledajte http://fena.ba/video/3575/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1x-ThAtAvpTrWPJezrERg5U-Sr41j0sJt?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Šiljegović na Međunarodnoj konferenciji ombudsmena za oružane snage

U Sarajevu nastavljena Međunarodna konferencija ombudsmena za OS

Održan sastanak organizacionog odbora 11. svjetske konferencije ombudsmena za OS

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'