Svijet     | 28.10.2019. 12:11 |

Belgija dobila prvu premijerku

FENA Internet

BRUXELLES, 28. oktobra (FENA) - Belgijski kralj Philippe imenovao je ministricu za budžet i javne službe Sophie Wilmes za vršioca dužnosti novog premijera kako bi naslijedila na čelu vlade Charlesa Michela, koji postaje predsjednik Evropskog vijeća u decembru.

Wilmes (44) je izabrana  u subotu za vršioca dužnosti premijera i  u nedjelju se sastala s kraljem.

- Sophie Wilmes primio je kralj u privatnoj audijenciji u Kraljevskoj palati u Bruxellesu. Ona je imenovana za premijerku - navodi u tweetu belgijska Kraljevska plata.

Njeno imenovanje potez je bez presedana u Belgiji jer je Sophie Wilmes postala prva premijerka te zemlje.

- Cijenim odgovornost koju ovo imenovanje predstavlja. Zahvaljujem se kolegama na ukazanom povjerenju. Uložit će sve moguće napore da osiguram stabilnost i kontinuitet aktuelne politike - navodi ona na Twitteru.

Belgija nema potpuno funkcionalnu  vladu od decembra 2018. a pregovori o formiranju nove koalicije blokirani su od održavanja parlamentarnih izbora 26. maja. Do sada su sve regionalne vlade - Valonije, Flandrije i Bruxellesa - formirane, ali su pregovori o formiranju savezne vlade daleko od kraja. 

Zbog raznih ekonomskih, društvenih i administrativnih aspekata tri regije u Belgiji, formiranje savezne vlade generalno je dug proces. Između 2010. i 2011. godine, Belgija je postavila rekord od 541 dana bez vlade, prenosi Xinhua. 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Belgiji humanitarni koncert za djecu Gaze

MMF imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat

Belgijsko tužilaštvo otvorilo istragu o ruskom miješanju u Evropskom parlamentu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu