Regija

Pendarovski: Treba nam Samit zemalja zapadnog Balkana o proširenju EU

Agencije, Foto FENA/Arhiva

SKOPLJE, 27. oktobra (FENA) - Sjeverna Makedonija, Albanija i druge zemlje regiona treba da nastave evropskim putem zato što druga alternativa ne postoji, poručio je makedonski predsjednik Stevo Pendarovski tokom zajedničke konferencije za medije sa albanskim kolegom Ilirom Metom.

Pendarovski predlaže da zemlje Zapadnog Balkana održe vanredni samit na kome će se razgovarati o proširenju EU i o dobrosusjedskim odnosima i na kome bi se odbacile sve alternative evropskim integracijama.

Kako je rekao, ukoliko postoji saglasnost, domaćin samita bi bila Sjeverna Makedonija.

Oba predsjednika saglasila su se da nastave da ohrabruju političke faktore u sprovođenju evropske agende, a sa druge strane da ubjede evropske lidere da su pregovori sa zemljama regiona ulaganje u stabilnosti i prosperitetu.

Odnose između Skoplje i Tirane makedonski predsjednik je ocijenio kao odlične, a međudržavnu saradnju intenzivnu i plodonosnu.
 
Pendarovski i Meta su ocijenili da treba da se nastavi putem dobre političke saradnje, ali da se u budućnosti fokusira ekonomski razvoj, prenosi Tanjug.
 
Makedonski predsjednik boravio je u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Albaniji gdje se, pored sastanka sa Metom, susreo i s albanskim premijerom Edijem Ramom.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.