Stranačke aktivnosti     | 27.10.2019. 13:24 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

Izjava za javnost


„Partija demokratskog progresa dvadeset godina uporno ponavlja svoj bazični politički stav da BiH može funkcionisati isključivo kao visokodecentralizovana zajednica dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda. Zbog toga kategorički odbacujemo svaku inicijativu i SDA i bilo koje druge stranke iz FBiH kojom se ustavno uređenje zemlje dovodi u pitanje i borićemo se svim političkim sredstvima kako bismo onemogućili realizaciju takvih inicijativa“, rekao je član Glavnog odbora PDP-a Milko Grmuša.

On je istakao da je PDP odlučnog stava da ne dozvoli istorijsko poniženje Narodne skupštine Republike Srpske na način da se u njoj raspravlja o stranačkom dokumentu SDA:
„Najavom da će najviša i najvažnija institucija u Republici Srpskoj, a što Narodna skupština jeste i što mora da bude ako zaista želimo da razvijamo emancipovanu i slobodnu Republiku Srpsku, raspravljati o nerealnim političkim snovima Bakira Izetbegovića, a koji se nikad neće realizovati, SNSD i njegov lider uputili su najveći kompliment upravo samom Izetbegoviću i dali su mu značaj kakav on nikad nije imao“, rekao je Grmuša.

Dodao je da je većina značajnih ili manje značajnih stranaka iz FBiH do sada donosila rezne deklaracije koje su bile na uštrb Republike Srpske, uključujući i SNSD-ovog strateškog partnera HDZ BiH, koji se u svojoj programskoj deklaraciji založio za manji značaj entiteta i cijepanje Republike Srpske, pa snje ni o tome nije raljspravljalo u najvišem zakonodavnom tijelu.

„Pored toga, sav besmisao raspravljanja o bilo čijim stranačkim dokumentima u NSRS ilustruje i činjenica da sam SNSD nikad nije na svojim stranačkim organima stavio van snage dokumente koje je usvojio na svom stranačkom saboru, poput Deklaracije o regionalnoj saradnji i evroatlantskim integracijama iz 2003. godine, u kojoj se ova stranka snažno založila za pristupanje BiH Nato savezu. Isto opredjeljenje ka Nato integracijama SNSD je ponovio u sporazumu sa svojim koalicionim partnerima DNS-om i SP-om, takođe 2003. godine u dokumentu koji su nazvali „Povelja za budućnost“. Dodatno, SNSD je zajedno sa svojim današnjim partnerima, SDA i HDZ BiH, 2009. godine potpisao famozni Prudski sporazum kojim je bila predviđena teritorijalna i ustavna rekompozicija BiH, stvaranje četiri teritorijalne jedinice sa tri nivoa vlasti, a čime bi bio potpuno napušten dejtonski ustav i pozicija Republike Srpske“ istakao je Grmuša.

On je rekao da PDP, iako je dokumentovao mnoge malverzacije i nepravilnosti tokom prošlogodišnjih izbora, ipak principijelno poziva SNSD, HDZ, i SDA da formiraju novu vlast na nivou BiH.

Grmuša je podsjetio da za vrijeme mandata Mladena Ivanića u Predsjedništvu BiH nije bilo nijednog prenosa nadležnosti sa Republike Srpske na nivo zajedničkih institucija BiH, da je trajno onemogućena tužba BiH protiv Srbije, kao i da je zaštićen dignitet 9. januara kao praznika Republike Srpske.

„Samo na takav način, mudrom, odgovornom i doslijednom politikom, moguće je sačuvati subjektivitet Republike Srpske i mi ponovo pozivamo sve političke aktere u Republici Srpskoj da se ponašaju na taj način“, zaključio je Grmuša.


Banja Luka, 27.10.2019.

Informativna služba PDP-a

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo