Bosna i Hercegovina     | 27.10.2019. 11:21 |

Ivanić i Savović na konferenciji 'Kina i svijet u vrijeme veliki promjena'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić i zamjenik direktora Političkog foruma PDP-a Aleksandar Savović borave u Kini gdje učestvuju na konferenciji ,,Kina i svijet u vrijeme velikih promjena". Konferencija se održava u Haikou, glavnom gradu provincije Hainan, koja je poznata po visokim stopama ekonomskog rasta.


Ivanić je otvorio konferenciju i naglasio ulogu Kine u vraćanju multilateralizma u centar međunarodnih odnosa, kao i njenu značajnu ulogu u razvoju globalne ekonomije.


On je istakao da je primjetan trend pomjeranja ekonomske snage sa zapada na istok, te da je upravo zbog toga veoma bitno da Kina nastavi s otvorenom ekonomijom i balansiranim pristupom geopolitičkim izazovima. Podsjetio je na najnovije velike kineske investicije na zapadnom Balkanu, te istakao pozitivne efekte tih investicija u Republici Srpskoj i BiH. On je pozvao kineske investitore da još snažnije budu prisutni u Republici Srpskoj, BiH i zapadnom Balkanu.


Tokom boravka u Kini Ivanić je održao predavanje studentima doktorskih studija u Kineskom centru za istraživanje i razvoj, te razgovarao s guvernerom provincije Hainan Šenom Ćaomingom.


Ivanić i Savović su imali niz razgovora s predstavnicima akademske zajednice Kine, gdje se razgovaralo o mogućnostima stipendiranja studenata iz BiH na prestižnim univerzitetima u Kini, kao i potrebi za razmjenom znanja između akademskih zajednica dvije zemlje, saopćeno je iz PDP-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'