Bosna i Hercegovina     | 27.10.2019. 09:34 |

Salkić: Važan glas Bošnjaka u Švedskoj protiv Nobelove nagrade Peteru Handkeu

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 27.oktobra (FENA) - Veoma je važan glas, koji su podigli Bošnjaci u Švedskoj protiv dodjele Nobelove nagrada za književnost Peteru Handkeu, negatoru genocida u Srebrenici, koji je veličao ratne zločince - ukazao je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entitata RS.

Salkić je, tokom dvodnevne posjete građanima Bosne i Hercegovine koji žive u Švedskoj, održao tribine i predavanja na kojima je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Na skupovima u gradovima Geteborg i Boras, entitetski potpredsjednik je posebnu pažnju posvetio diskriminaciji Bošnjaka u bh. entitetu RS, negiranju genocida i bosanskog jezika, te snažnijem uključivanju dijaspore u demokratske procese u Bosni i Hercegovini.

Istakao je da su građani koji trenutno žive izvan domovine ogroman potencijal i oslonac za budući napredak i razvoj Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

-Svaki put želim da naglasim važnost vašeg uključivanja u demokratske procese u Bosni i Hercegovini, kako bi dali svoj doprinos na putu jačanja demokratskih kapaciteta u našoj domovini. Pozivam vas da tu mogućnost, kao odgovorni građani, iskoristite - dodao je on.

Jedan od načina da se trenutno stanje u našoj zemlji promijeni jeste, kako je rekao, putem demokratskih procesa i izborom snaga koje žele nastaviti borbu za Bosnu i Hercegovinu.

-Više od 80.000 naših građana u Švedskoj mogu značajno pomoći na ovom putu jačanja demokratskih kapaciteta. Vašim aktivnijim učešćem i našim zajedničkim radom, političkom i pravnom borbom i predstavljanjem naših problema široj međunarodnoj zajednici, možemo učiniti puno više da zaustavimo diskriminaciju nad našim narodom u bh. entitetu RS. Sistemska diskriminacija, koja je zahvatila skoro sve segmente društva, svakodnevno tjera naše ljude na napuštaju taj dio Bosne i Hercegovine. Moramo zajedno učiniti više da se to stanje promijeni, a to je posebna obaveza onih koji su protjerani s prostora današnjeg bh. entiteta RS - kazao je na tribinama potpredsjednik Salkić.

Tokom dvodnevnog boravka u Švedskoj, potpredsjednik je u Geteborgu i Borasu promovirao i svoju knjigu „Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo“, koja govori o višegodišnjoj borbi protiv sistemske diskriminacije nad Bošnjacima u bh. entitetu RS.

Entitetski potpredsjednik je u Borasu prisustvovao i akademiji koja je upriličena u povodu godišnjice useljenja u džamiju, u kojoj se okupljaju Bošnjaci i drugi muslimani u ovom gradu, te je bošnjačkoj zajednici čestitao na uspjesima koje su postigli u Borasu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Švedske vlasti naredile protjerivanje kineske novinarke

Finska i Švedska traže da EU proširi sankcije Rusiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'