Svijet     | 27.10.2019. 08:58 |

Urugvajci danas na izborima odlučuju hoće li ljevica ostati na vlasti

FENA Internet

MONTEVIDEO, 27. oktobra (FENA) - Urugvajci u nedjelju biraju novog predsjednika i odlučuju hoće li ljevica, koja je na vlasti zadnjih 15 godina, i dalje voditi državu.

Zemlja od 3,4 miliona stanovnika, većinski kršćanska, koja je pionir na kontinentu kada je riječ o ukidanju smrtne kazne, pravu glasa za žene i zabrani pušenja na javnim mjestima, bira nasljednika Tabareu Vazquezu, prvom ljevičarskom predsjedniku u historiji zemlje, izabranom na dva odvojena mandata 2004. i 2014. godine.

Podsjećanja radi, između toga na vlasti je bio, također ljevičar Jose Mujica.

Favorit na nedjeljnim izborima bivši je gradonačelnik Montevidea Daniel Martinez, kandidat lijeve stranke Frente Amplio (Široka fronta), a slijedi ga senator Luis Lacalle Pou, kandidat Partido Nacional (Nacionalna stranka) desnog centra.


Uprkos usporavanju privrede, nezaposlenosti (oko devet posto), umjerenoj inflaciji (7,78 posto u septembru) i pogoršavanju sigurnosne situacije, Amplio vodi u anketama, uživajući podršku 40 posto glasača.

Slijedi Lacalle Pou (46), koji se drugi put kandidira za predsjednika, a uživa podršku 28 posto birača i želi formirati koaliciju opozicionih stranaka.

Nakon 15 godina na vlasti, ljevica nema očitog partnera koji bi joj osigurao pobjedu u drugom krugu.

Kritiziraju je i stranke lijevog centra, kao što je socijaldemokratski Partido Independiente, posebno zbog bliskosti Vlade s predsjednikom Venecuele Nicolasom Madurom.

Stranka Frente Amplio imala je tri vlade, koje "nisu trebale saveze" u Kongresu, jer su imale apsolutnu većinu, kazao je politolog Eduardo Bottinelli.

"Nisu trebali parlamentarna savezništva i nisu ih niti tražili. Sada je stranka posve sama", rekao je on.

Martinez i Pou najvjerovatnije će morati u drugi krug.


Glasovi opozicije kumulativno premašuju glasove Frente Amplia, no, upozorava Bottinelli, "ponašanje ljudi nije posve jednako u prvom i drugom krugu".

Neki birači koji u nedjelju podrže kandidate opozicije mogli bi u drugom glasati za Martineza, kazao je on.

Istodobno s predsjedničkim izborima, Urugvajci će glasati i o ustavnoj reformi, kojom se žele postrožiti mjere sigurnosti kako bi se obuzdalo nasilje.

Predstavljena pod nazivom "Živjeti bez straha", ta inicijativa, koju ne podržava nijedan kandidat za predsjednika, predviđa uspostavu militarizirane nacionalne garde, koja bi imala i neke policijske zadatke, strože kazne zatvora za ubistva i silovanja te odobrenje za prisilni ulaz u kućanstva uz sudski nalog u slučaju sumnje u nezakonito djelo.

Reformu podržava 53 posto Urugvajaca, jer je u zemlji 2018. godine ubijeno rekordnih 414 ljudi, što je porast od 45 posto, prenosi Al Jazeera.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Turska jača mjere sigurnosti za predstojeće lokalne izbore

Nastavlja se prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima u Senegalu, opozicija slavi pobjedu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo