Svijet     | 26.10.2019. 17:25 |

Erdogan: Turska će očistiti granično područje Sirije ukoliko Rusija ne djeluje

FENA Internet

ISTANBUL, 26. oktobra (FENA) - Predsjednik Turske Tayyip Erdogan kazao je danas da će ukloniti kurdsku policiju YPG sa sjeveroistoka Sirije ukoliko Rusija ne ispuni obaveze temeljene na sporazumu koji je pomogao zaustaviti tursku ofanzivu u toj regiji.

Prema sporazumu koji su zaključili Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin, ruska vojna policija i sirijski graničari trebali bi ukloniti borce YPG-a unutar 30 km od granice u roku od šest dana. Rok završava u utorak.

Od utorka, ruske i turske snage počet će patrolirati užim, 10 KM dugim kopnom na sjeveroistoku Sirije. Ankara vidi YPG kao terorističku organizaciju povezanu s kurdskim pobunjenicima na jugoistoku Turske.

Ofanziva na Siriju, pokrenuta nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump povukao 1.000 američkih vojnika s tog područja, izazvala je kritike turskih saveznika u NATO-u.

- Ako ovo područje nakon 150 sati ne bude očišćeno od terorista, tada ćemo sami srediti situaciju i obavit ćemo sve poslove čišćenja - rekao je Erdogan u govoru u Istanbulu, javlja Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministrica Duraković u trodnevnom posjetu Turskoj: Fokus na jačanju obrazovne suradnje

Hurtić razgovarao sa zvaničnicima iz okruga Adapazar/Sakarya

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu