Bosna i Hercegovina     | 26.10.2019. 15:13 |

Položen kamen-temeljac za izgradnju spomen-obilježja 'Lasta'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) - U prisustvu građana, prijatelja, predstavnika svih nivoa vlasti te boračkih udruženja danas je u Spomen-parku Odred Lasta, kod Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu gdje je nekada bilo sjedište te slavne jedinice, položen  kamen-temeljac za izgradnju spomen-obilježja Lasta u čast poginulim pripadnicima Odreda.

Općinsko vijeće Centar je dalo saglasnost na inicijativu Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene "Lasta" za imenovanje "Spomen-parka Odred Lasta" na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, a Skupština Kantona Sarajevo prihvatila je predloženu odluku o davanju imena parku.

Prisutnima se obratio zamjenik komandanta ratne jedinice Željko Lukežić koji je naglasio da je "Lasta" bila jedna od rijetkih jedinica koja je doprinos u odbrani dala na svim ratištima u Bosni i Hercegovini.

- Ovdje je bila naša zadnja ratna baza gdje smo proveli najveći period rata. Sa ovog mjesta smo kretali u mnogobrojne akcije i vraćali se, nerijetko nažalost u manjem broju. Ovo mjesto je za vrijeme rata bio naš drugi dom. Danas polažemo kamen-temeljac za izgradnju spomen-obilježja "Lasta" u čast i sjećanje na naše poginule prijatelje i na sve ono što je naša jedinica uradila u odbrani i grada i države, a uradila je mnogo - istaknuo je on.

Najavio je da će na spomen-obilježju biti uklesana imena 56 poginulih pripadnika tog multietničkog odreda.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da se istina i sjećanje moraju sačuvati od zaborava, a spomen-obilježje je dobar način da se podsjećamo.

- Heroji koji su dali život za odbranu države BiH i grada Sarajeva, među kojima su i naši saborci iz Odreda "Lasta", su nas obavezali da zbog generacija koje dolaze obezbijedimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku državu. Čuvat ćemo svijetlu uspomenu na njih - ustvrdio je Ajnadžić i pripadnicima Odreda "Lasta" uručio urbanističku saglasnost za izgradnju spomen-obilježja, nakon čega je položen kamen-temeljac.

Odred "Lasta" formiran je 15. maja 1992. godine kao borbena specijalna policijska jedinica čiji je zadatak bio, pored specijalnih policijskih poslova, da obavlja i borbene zadatke. Na teritoriji općine Centar učestvovali su u svim bitkama u kojima su svojim životima sačuvali stanovništvo.

Kroz Odred "Lasta" je prošlo oko 400 pripadnika i za zasluge u proteklom ratu jedinica je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, saopćeno je iz Općine Centar.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Počeli radovi na uređenju arheološkog parka Kalin-hadži Alijina džamije

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu