Ekonomija     | 26.10.2019. 13:08 |

Gavrilo Princip, Franz Ferdinand i Aleksa Šantić prošetali mostarskim ulicama

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 26. listopada (FENA) - Povijesne osobe koje su obilježile dva velika razdoblja u povijesti Bosne i Hercegovine – osmansku i austrougarsku okupaciju – prošetale su danas mostarskim ulicama, a u najvećem gradu Hercegovine ugostili su ih mostarski pjesnik Aleksa Šantić i njegova Emina.

Radi se o projektu #SarajevoReborn u okviru kojeg su glumci i glumice utjelovili likove utemeljitelja Sarajeva Ise-bega Ishakovića, njegovog drugog pravog osnivača Gazi Husrev – bega, austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sophie Chotek, te njihovog atentatora Gavrila Principa.

Uprizoreni likovi prvi put su prošetali sarajevskim ulicama prošle godine, a sada su u okviru projekta Sunčana strana Federacije BiH odlučili posjetiti i druge bosanskohercegovačke gradove. Prvi stanica bio im je Mostar, gdje su im se pridružili pjesnik Aleksa Šantić i Emina iz Šantićeve pjesme.

- Ovako nešto postoji u cijelom svijetu. U svakom malo razvijenijem turističkom gradu značajne ličnosti iz tog grada susreću se s turistima i svojim prisustvom predstavljaju grad u kojem su živjeli. U Salzburgu je to, recimo, Mozart, Split ima rimske vojnike, pa smo i mi došli na ideju da napravimo nešto slično u Sarajevu - kazao je u izjavi za Fenu koordinator projekta Kemal Čebo.

Po njegovim riječima, u opticaju je bilo više imena, među ostalima Valter i Katarina Kosača, a na kraju je izbor pao na pet spomenutih osoba.

- Željeli smo osobe koje su važne za Sarajevo, osobe koje kada kažete Sarajevo automatski pomislite na njih. To su utemeljitelji grada i naravno akteri najvećeg povijesnog događaja – atentat na austrougarskog prijestolonasljednika što je bio povod za Prvi svjetski rat - dodao je Čebo.

Za potrebe projekta #SarajevoReborn angažirani su bh. kostimografi i krojači, koji su predano radili kako bi kreirali autentične kostime. Za autentičnu masku zaduženi su bh. maskeri i vizažisti, a svi okupljeni oko ideje da se i na ovakav način obogati ponuda kulturnog turizma.

"Sunčana strana Federacije BiH 2019" je turističko-kulturni projekt kojeg zajednički realiziraju Obala Art Centar iz Sarajeva i agencija PRimera iz Mostara, a programi će se do kraja godine održavati u Sarajevu, Mostaru, Goraždu, Konjicu, Širokom Brijegu i Međugorju. Projekt sufinancira Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Turistička zajednica KS najavila manifestaciju Sarajevo Winter Fest

Više od 20.000 noćenja u Kantonu Sarajevo za novogodišnje praznike

Za 11 mjeseci 2021. u BiH 875,8 hiljada turista, i dalje pozitivna očekivanja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom