Svijet     | 26.10.2019. 13:16 |

Marija Butina doputovala u Moskvu

FENA Saopćenje

MOSKVA, 26., oktobra (FENA) - Žena osuđena da je djelovala kao tajni ruski agent vratila se u svoju domovinu u subotu, nakon što je deportovana iz Sjedinjenih Država kada je odslužila zatvorsku kaznu.

Marija Butina, aktivistica za pravo na nošenje oružja koja je pokušala da se infiltrira u konzervativne američke političke grupe i promiče ruske interese u vrijeme kada je Donald Trump dolazio na vlast, oslobođena je u petak iz zatvora na Floridi. Ona je bila u zatvoru od njenog hapšenja u julu 2018.

U kratkoj izjavi novinarima po dolasku na moskovski aerodrom Šeremtjevo letom Aeroflota iz Miamija, Butina se zahvalila svojim pristalicama. Ona je nosila buket cvijeća i položila je glavu na rame svog oca, Valerija, koji je došao iz njihovog sibirskog rodnog grada Barnaula da je dočeka. 

- Veoma, veoma, veoma sam sretna što sam se vratila kući. Zahvalna sam svima koji su me podržavali - svim ruskim građanima koji su mi pomagali i pisali mi pisma podrške, svima koji su donirali novac za moju odbranu - kazala je.

Bivša diplomirana studentica Američkog univerziteta izjasnila se krivom prošlog decembra da je kovala urotu da radi kao tajni agent za Rusiju. Priznala je da su ona i bivši ruski poslanik radili na sklapanju kontakata u Nacionalnom udruženju za oružje kako bi stvorili kanale komunikacije s američkim konzervativcima.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, koja se također sastala s Butinom na aerodromu, izjavila je da je 30-godišnjakinja žrtva duboko ukorijenjenih antiruskih stavova. 

- Ovo je, nažalost, ono što je prethodna američka administracija započela - pokušala je da uništi naše bilateralne odnose - kazala je Zaharova.

- Ona zaista nije nikome nanijela štetu. Ona je samo djevojka, mlada žena. Pokušala je da investira svoju mladost, ako hoćete, svoj dar, svoj talent, u kontakte među ljudima - kazala je Zaharova, prenosi Associated Press.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Novi napad dronovima na ciljeve u Moskvi, Rusija optužuje 'teroristički režim u Kijevu'

Posjeta papinskog predstavnika Moskvi fokusirala se na humanitarna pitanja

Gradonačelnik Moskve otkazao sve javne događaje

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana