Kultura     | 25.10.2019. 17:07 |

Slovenija očekuje domaćinstvo međunarodnog centra za umjetnu inteligenciju

FENA Agencije

LJUBLJANA, 25. listopada (FENA) - U Ljubljani će početkom iduće godine  pod okriljem UN-ove agencije za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) početi djelovati međunarodni istraživački centar za umjetnu inteligenciju (IRCAI), navode u petak slovenski mediji.

Inicijativu za osnivanje takve znanstvene ustanove Slovenija je dala 2017. godine, a konačnu odluku o tome dat će UNESCO na svojoj konferenciji idućeg mjeseca u Parizu.

Prijedlog slovenske vlade o osnivanju IRCAI-a u Ljubljani načelno je u travnju ove godine već podržao izvršni odbor UNESCO-a, a s obzirom na dosadašnje razgovore i konzultacije po svijetu ne očekujemo probleme da ga potvrdi i generalna konferencija, izjavio je za Slovensku agenciju STA Gašper Hrastelj iz Slovenske nacionalne komisije za Unesco.

"Time proces osnivanja centra za umjetnu inteligenciju u Ljubljani ustvari tek započinje, kazao je Hrastelj na konferenciji za novinare u petak u ministarstvu za znanost i obrazovanje, prenosi Hina. 

Slovenska vlada će nakon očekivane odluke u Parizu pripremiti tekst ugovora o osnivanju s UNESCO-om kao pokroviteljem centra, koji bi mogao biti potpisan početkom sljedeće godine.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Istraživanje Adecca - Umjetna inteligencija dovest će do smanjenja radnih mjesta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta