Kultura     | 25.10.2019. 17:18 |

Dvogodišnja edukacija za 18 budućih asistenata dječije adoloscentne psihologije

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 25. oktobra (FENA) – Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Zenici danas je počela dvogodišnja edukacija u sklopu projekta „Psihoterapijsko savjetovanje za djecu i adoloscente u centrima za mentalno zdravlje u Federaciji Bosne i Hercegovine“, koji će biti implementiran kroz 15 modula.

Program je, kako je na današnjoj pres-konferenciji napomenuo pomoćnik federalnog ministra zdravstva za javno zdravlje Goran Čerkez, nastao na potrebama sistema. 

U ulozi predavača pojavit će se profesori iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH, a posredstvom Asocijacije XY, program će biti finansiran od Vlade Švicarske.

- Kroz analizu smo shvatili da u našem društvu značajan problem predstavlja podrška mladima, kroz zaštitu mentalnog zdravlja.  Ovo je jedinstven program u cijeloj regiji, koji je i evropski certificiran pa će sve osobe koje ga završe dobiti i evropsku licencu da su asistenti u dječijoj adoloscentnoj psihoterapiji ovog fakulteta - kazao je Čerkez, koji je dodao kako je ministarstvo stvorilo zakonske pretpostavke za izdavanje takvih licenci i njihovu prepoznatljivost.

Studij dječije adoloscentne psihoterapije, napomenuo je Čerkez, inače traje na četiri godine, ali se Ministarstvo zdravstva FBiH odlučilo na dvogodišnji model edukacije, jer smatraju da će kroz ovakav sistem ljudi koji završe ovu edukaciju moći odgovoriti najvećem dijelu potreba.

- Edukacija je namijenjena psiholozima, koji rade u centrima za mentalno zdravlje. Oni već rade u sistemu, a nakon ove edukacije vratit će se i bit će dostupni svim građanima u lokalnim centrima za mentalno zdravlje - kaže Čerkez.

Među 18 polaznika edukacije odabran je jedan kandidat sa zeničkog fakulteta, kao i iz Ustanove socijalne zaštite iz Pazarića koja uglavnom skrbi o mlađoj populaciji.

Svjetska zdravstvena organizacija i profesionalci iz regije, napominje Čerkez, prepoznali su BiH kao apsolutnog lidera u ovoj oblasti.

- Mi smo zemlja koja ima sistem zaštite mentalnog zdravlja unutar lokalnih zajednica. Ukupno u BiH imaju 72 centra za mentalno zdravlje, od kojih su 44 centra u FBiH. Ti su centri, kroz protekli period, uradili značajan posao pa sada imamo 2.800 osoba koji su kod svojih kuća, a teški su psihijatrijski bolesnici - ističe Čerkez, koji dodaje kako je za te osobe napravljen individualni plan oporavka.

Time se prevenira smještaj u institucije, a za oko dvije trećine smanjen je i broj rehospitaliziranih bolesnika.

- Bolnice i lokalni centri za mentalno zdravlje uvezani su pa svaki otpušteni bolesnik zna kada će se i kome javiti. Napravili smo kontinuitet brige o tim bolesnicima i fokusirani smo na oporavaku, za razliku od mnogih koji su više fokusirani na liječenju. Mi želimo oporavak pacijenta i njegovu integraciju u društvu. To je suština ovog sistema unutar lokalnih zajednica. To je i najveća vrijednost, jer to, nažalost, nema niko u našem okruženju - ističe Čerkez.

Svjetska zdravstvena organizacija, ističe Čerkez, očekuje od BiH da pokrene proces uspostave takvog sistema i u zemljama regiona, kojima će, po njegovom mišljenju, biti potrebno 20-ak godina da dostignu nivo BiH.

Dekan Medicinskog fakulteta u Zenici Harun Hodžić izrazio je zadovoljstvo što je studijski program Zdravstvena njega fakulteta na čijem je čelu primljen u najveću mrežu „Florence Network“, koji je najveća mreža fakulteta iz oblasti zdravstvene njege.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Čerkez: Potvrda o preboljenom Covidu-19 sada vrijedi četiri mjeseca

Čerkez: Potvrda o preboljenom Covidu-19 sada vrijedi četiri mjeseca

INZ - Ružičasti oktobar, mjesec borbe protiv raka dojke

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition od 9. do 11. listopada u Mostaru