Bosna i Hercegovina     | 25.10.2019. 16:11 |

Kardum: Još smo daleko od toga da se kritički pristupa svakoj informaciji

FENA Saopćenje

MOSTAR, 25. listopada (FENA) - PR stručnjaci trebaju imati poziciju relevantnog izvora informiranja medijima s kojima žele ostvariti suradnju - poručio je Željko Kardum, izvršni urednik u Informativnom medijskom servisu HRT-a, koji je održao predavanje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru o temi ''Paradoksi u hrvatskom medijskom prostoru''. 

Edukativno predavanje organizirali su Udruga studenata novinarstva PRESS i Udruga studenata odnosa s javnošću PRUMO.

Svrha informiranja javnosti bila je osnovna teza ovoga predavanja, a Kardum je naglasio kako je može osigurati jedino kvalitetna suradnja između medijskih djelatnika i stručnjaka za odnose s javnošću. Novinarima je poručio kako moraju biti stručni u poslu koji rade i znati razlučiti bitno od nebitnoga kako bi pravilno izvješćivali publiku o temi koju obrađuju.

- Novinari često imaju ulogu prevoditelja za javnosti i iz toga izlazi potreba sagledavanja problema iz više kutova u cilju objektivnog informiranja. Problem novinarstva je, ne samo na našim prostorima, nego i u cijelom svijetu, što pojavom digitalnih medija imamo sve više novinara opće prakse, dok ne postoje više specijalizirani novinari koji mogu pratiti samo jednu temu. Suvremeni mediji iz toga razloga postaju jako površni - objasnio je Kardum.

Kako bi novinari objektivno informirali i ukazali na pravu istinu, Kardum je objasnio da moraju znati prepoznati tehnike kojima se služe spin doktori, a kojima se nastoji iskriviti slika koja njima u tome trenutku odgovara.  Kao dodatan problem, naveo je pojavu suvremenih medija zbog kojih novinari nemaju vremena istraživati temu niti o njoj razmišljati, nego jednostavno samo prenose informacije.

- Uvijek se u gomili nađu i oni novinari koji pokušavaju analitički pristupiti temama i pojašnjavaju fenomene te ih sagledavaju s druge strane. Ipak, još uvijek smo daleko od toga da se kritički pristupa svakoj informaciji. Medijski djelatnici i PR stručnjaci moraju uspostaviti odnos međusobnog povjerenja i vjerodostojnosti, kao bi zajedno stvorili pravu sliku u javnostima - izjavio je Kardum.

Iz perspektive ekonomskog analitičara, Kardum je prokomentirao kako se u Republici Hrvatskoj živi mnogo bolje nego prije desetak godina, zbog bitnih pomaka u uređenosti sustava, dodavši kako Hrvatska preslikava modele življenja onih država za koje su građani ranije smatrali da su razvijene i civilizirane.

Željko Kardum izvršni je urednik u Informativnom medijskom servisu HRT-a, a veći dio karijere proveo je radeći u medijima i odnosima s javnošću. Široj javnosti poznat je kao glasnogovornik Zagrebačke burze na kojoj je bio zaposlen od 1991. do 2010., a posebno kao ekonomski analitičar HRT-a. Paralelno s radom na burzi, pisao je kolumne za Forbes i Globus, uz što je i uređivao i vodio vrlo gledane i slušane emisije o području gospodarstva na HRT-u, Radiju 101 i OTV-u, priopćili su organizatori.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Mostar: Međunarodne igre za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju okupit će 300 sudionika iz regije

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Ukrajinski gradonačelnici u BiH uče o poslijeratnoj obnovi gradova (VIDEO)

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta