Svijet     | 25.10.2019. 13:34 |

Nastavak protesta u Boliviji protiv predsjednika Moralesa

FENA Internet

SUCRE, 25. oktobra (FENA) - Predsjednik Bolivije Evo Morales proglašen je pobjednikom nedjeljnih izbora uprkos spornim rezultatima koji su izazvali nerede i tvrdnje o izbornoj prevari.

Zvaničnici su rekli da je Morales osvojio 47,1 posto glasova i pobijedio svog najbližeg rivala sa više od 10 postotnih bodova, izbjegavajući pritom drugi krug izbora, podsjeća BBC.

Tvrdnje da je došlo do manipulacije u prebrojavanju glasova počele su izbijati u društvu nakon prestanka brojanja biračkih listića na 24 sata.

Drugoplasirani kandidat Carlos Mesa pozvao je na održavanje drugog kruga izbora, što su uradili i SAD, Brazil, Argentina i Kolumbija.

Ali Morales, prvi predsjednik Bolivije iz reda domorodačkog stanovništva i već dugogodišnji vođa ove južnoameričke države, sada bi trebao upravljati zemljom do 2025. godine.

Policija je ispalila suzavac demonstrante koji su marširali u znak protesta u glavnom gradu La Pazu. Sukobi su također izbili u Santa Cruz de la Sierra, najvećem gradu u zemlji i uporištu opozicije.

Mnogi Bolivijci kažu kako više nemaju povjerenje u izborni proces, a očekuje se pojačanje protesta u petak.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasador Aggeler u Banjoj Luci: Želimo da pomognemo da se smanje političke tenzije u BiH

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta