Bosna i Hercegovina     | 25.10.2019. 13:30 |

Studenti se upoznali sa sigurnosnim sektorom u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Više od 20 studenata i studentica prava, političkih nauka i sigurnosnih studija s univerziteta u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Zenici upoznali su se sa sigurnosnim sektorom u Bosni i Hercegovini tokom petodnevne škole pod nazivom „Mladi i sigurnost“ koju je organizovala Misija OSCE-a u BiH, a koja se završila danas u Sarajevu.

- Škola pod nazivom „Mladi i sigurnost“ zamišljena je kao dodatno obrazovanje mladima iz cijele BiH te inspiracija za njihovo učešće na polju sigurnosne reforme, budući da ih smatramo važnim partnerima u procesu sistemskih i društvenih promjena - kazala je Susan Penksa, šefica Odjela za sigurnosnu saradnju pri Misiji OSCE-a u BiH.

Navela je da je cilj te škole predstaviti mladima koncept dobrog upravljanja u sigurnosnom sektoru, omogućiti im da razmotre sigurnosne izazove BiH i razgovaraju o mogućim rješenjima, uz promociju interdisciplinarnog pristupa OSCE-a osiguranju sigurnog i stabilnog društva.

Studenti su posjetili Parlamentarnu skupštinu BiH, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo sigurnosti, Oružane snage BiH te policijske agencije i medijske kuće.

Susreti s vladinim zvaničnicima i stručnjacima u oblasti sigurnosti omogućili su im da steknu znanje o ovim institucijama i uvid u složenost cjelokupnog sigurnosnog sistema u BiH.

- Imali smo priliku upoznati se s praktičnim radom institucija koje se bave sigurnošću i  steći uvid u to kako sistem funkcionira u praksi. Sada imamo kompletniju sliku o sigurnosnim izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina i o tome kako se boriti protiv tih izazova - kazao je Ajdin Zametica, student master studija na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.  

Škola je zamišljena kao instrument za izgradnju mjera sigurnosti i povjerenja, kao i jačanje povjerenja u sigurnosne i odbrambene institucije u BiH.

- Živimo u jednoj dosta kompliciranoj državi i sama razmjena mišljenja između studenata sa različitih sveučilišta iz cijele BiH daje mi jasniju sliku što to mladima nedostaje, gdje mladi vide problem u državi i što bi poboljšali - izjavila je Ana Bašić, studentica master studija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru te dodala da ta škola, također, otvara mogućnost zajedničkog djelovanja i suradnje u  budućnosti.

To je peta po redu škola pod nazivom „Mladi i sigurnost“ koju organizuje Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u saradnji s Interresornom radnom grupom Vijeća ministara BiH za praćenje provedbe Sigurnosne politike BiH, saopćeno je iz OSCE-a.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Ambasadorica Savić: Ohrabrujuće poruke za BiH iz sjedišta OSCE-a

Dosljedna upotreba obavještajnih podataka u krivičnom postupku u fokusu OSCE-ove radionice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo