Ekonomija     | 25.10.2019. 12:14 |

Kleberger: Projekt tunela Prenj izazovan zbog podzemnih i nadzemnih voda

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Na naučno-stučnom skupu o izazovima građenja tunela Prenj, koji se danas održava u Sarajevu, jedan od predavača Johannes Kleberger naglasio je da riječ o veoma  izazovnom geološkom projektu.

 - Jako detaljno sam proučio svu dostupnu dokumentaciju u vezi sa projektom tunela Prenj i moram reći da je ovo geološki veoma izazovan projekt, posebno zbog podzemnih i nadzemnih tokova voda koje se mogu uljevati u iskope - naveo je on.   

Stoga, po njegovim riječima, sve mora biti pomno isplanirano kako bi na terenu imali svu potrebnu opremu za suočavanje sa takvim situacijama.

-  Kada je u pitanju ovaj teren govorimo o visokom opterećenju, visini od nekih hiljadu, 1.200 metara i konkretno teren je stjenovit. Samo provođenje istraživanja je otežano u tom smislu i mi bismo zaista savjetovali da se započne sa gradnjom tunela sa strane Mostara, jer bi na taj način mogli dobiti uvid u konkretan teren koji treba ispitati – naveo je Kleberger.

Također, kako je dodao, preporučuje se istraživanje vodenih tokova u kršnom području i korištenje tehnika praćenja tih tokova. 

Kleberger je kazao da se dugo bavi ovim poslom i da je po profesiji geološki inžinjer, a doktorirao je  ’82. godine na temu  masivnih kretanja i nestabilnosti terena.  Također je napomenuo da radi na globalnom nivou od Tajvana do Čilea, u Turskoj, Austriji, BiH i cijeloj regiji.

Naučno-stručni skup o izazovima građenja tunela Prenj na Koridoru Vc održava se u organizaciji Građevinskgg fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Fakulteta za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu, a implementator skupa je Udruženje inženjera geotehničara u Bosni i Hercegovini.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo