Svijet     | 25.10.2019. 10:00 |

Ambasadori EU u Bruxellesu danas razmatraju odlaganje Brexita

FENA Internet

BRUXELLES, 25. oktobra (FENA) - Ambasadori  Evropske unije sastaju se u petak u Bruxellesu kako bi razgovarali o tome kakvo produženje roka Brexita mogu predložiti Britaniji.

Predstavnici 27 zemalja članica EU-a sastali su se u srijedu, ali nisu donijeli odluku o produženju roka za Brexit iako su se složili da je to potrebno kako bi se prevladao zastoj u Londonu, rekli su diplomati u Bruxellesu. 

Britanski premijer Boris Johnson dogovorio je sporazum s Bruxellesom prošle sedmice, ali ga britanski parlament nije ratificirao te je bio primoran, mimo svoje volje, zatražiti odgodu od predviđenog izlaska 31. oktobra. Britanski zastupnici načelno su prihvatili sporazum, ali su odbacili kratak rok britanskog premijera Borisa Johnsona.

Sada je za EU glavno pitanje trajanje odgode. Francuska je predložila da ona bude kratka, dok je Njemačka među zemljama koje zagovaraju tromjesečno produženje koje je formalno zatražila britanska vlada, s opcijom da se odgoda okonča ranije ako parlament prije ratificira sporazum, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo