Svijet     | 25.10.2019. 10:24 |

Global Times: Britanija mora snositi odgovornost zbog smrti Kineza u hladnjači

FENA Internet

PEKING, 25. oktobra (FENA) - Velika Britanija i druge evropske zemlje moraju snositi odgovornost za smrt 39 ljudi za koje se vjeruje da su kineski državljani, a koji su pronađeni mrtvi u hladnjači u blizini Londona, objavio je u petak Global Times, kineske novine koje imaju podršku države.

Medicinari i policija pronašli su tijela 31 muškarca i osam žena u srijedu na industrijskoj zoni u Greysu u Essexu, oko 30 kilometara istočno od britanske prijestolnice.

Godinama su se ilegalni imigranti krili u kamione dok su pokušavali doći do Britanije, često s evropskog kopna. 2000. godine 58 Kineza pronađeni su mrtvi u kamionu koji je prevozio paradajz u luci Dover.

Global Times piše, prenosi Reuters, da nije poznato koliko bi trebali kriviti žrtve za ovaj incident.

- Takva se ozbiljna humanitarna katastrofa dogodila pred očima Britanaca i Evropljana. Jasno je da Britanija i relevantne evropske zemlje nisu ispunile svoju odgovornost da zaštite ove ljude od takve smrti - pišu kineske novine.

Čak i ako se ustanovi da su prokrijumčareni u zemlju, smrt žrtava nije njihova greška, navodi list koji štampa zvanični Narodni dnevnik vladajuće Komunističke partije.

- Nadamo se da će Britanija i evropske zemlje ispuniti obaveze koje su preuzeli po pitanju ljudskih prava i uložiti napore da se Kinezi oslobode zlostavljanja i iznenadne smrti - piše Global Times.

Čini se da Britanija nije naučila lekciju iz incidenta u Doveru prije dvije decenije, navodi se dalje u njihovom izvještaju.

- Zamislite koliko bi temeljito evropske zemlje preduzele mjere ako bi na desetine Evropljana na neki način kolektivno tragično stradalo. Mogu li se Britanci i Evropljani zapitati zašto nisu uspjeli izbjeći sličnu tragediju ... Jesu li poduzeli sve ozbiljne korektivne mjere koje su mogle poduzeti? - navodi ovaj list.

Kina nije zvanično potvrdila da su žrtve njihovi državljani.

Kineska ambasada u Londonu u petak je saopćila da je poslala tim u Essex koji se sastao sa policijom.

- Britanska policija je saopćila da provjerava identitete tragično stradalih, a trenutno nisu u mogućnosti da budu sigurni da su oni kineski državljani - rečeno je iz ambasade.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sunak i Scholz: Evropa se mora ujediniti u podršci Ukrajini u ratu protiv Rusije

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Međunarodne humanitarne organizacije osudile britanske planove o slanju azilanata u Ruandu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta