Bosna i Hercegovina     | 25.10.2019. 09:39 |

Lagumdžija na Generalnoj skupštini Madridskog kluba

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Madridski Klub - Svjetska Alijansa Liderstva (WLA-CdM), asocijacija sa preko 110 demokratskih šefova država i vlada iz više od 60 zemalja, održala je 18. Generalnu skupštinu koja je ove godine bila posvećena digitalnoj transformaciji i budućnosti demokracije.

Zajedno s predstavnicima vlada, civilnog društva, akademije i tehnoloških kompanija raspravljalo se o definisanju političkih rješenja koja se bave izazovima digitalne transformacije i umjetne inteligencije u savremenim društvima.

Na panelu pod nazivom "Ekonomija znanja i budućnost društvenog ugovora i poretka"  Lagumdžija je ukazao na potrebu stvaranja svojevrsnog novog progresivnog partnerstva između informacionih tehnologija, samoodrživog razvoja, obrazovanja i društva zajedničkih vrijednosti.

 Lagumdžija je učestvovao u radu posebnog dijela Generalne skupštine posvećenom Projektu Društva Zajedničkih vrijednosti WLA-CdM. Usvojena je srednjoročna strategija tog projekta na kojem će se WLA-CdM fokusirati u svom radu, i to prije svega na migracije, inkluzivnu ekonomiju i mir, obrazovanje i prevenciju nasilnog ekstremizma, te pojedinačni pristup u izabranim regionima.

Odluku Evropske unije da se odgodi početak pregovora sa Sjevernom Makedonijom o pristupu EU Lagumdžija je iznio kao primjer nedostatka liderstva i neadekvatnog odgovora na savremene izazove populitičkih i segregirajućih politika te kao jasan pokazatelj gubitka kredibiliteta evropskih struktura.

Na Generalnoj Skupštini Lagumdžija je govorio o načinima da se razvije strategija, akcijski planovi i aktivnosti s ciljem identifikovanja glavnih uzroka koji pokreću podjele u društvima. To bi mogao biti osnov za ponovno pokretanje javne rasprave i razradu politika  o jačanju društvene inkluzije, saopćeno je iz Fondacije društva zajedničkih vrijednosti. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Lagumdžija posjetio reisu-l-ulemu Kavazovića

Ambasadorica Hartmann i savjetnik za pravosuđe u Vlade Austrije Georg Stawa u posjeti VSTVBiH

Lagumdžija: U Bakuu će se razgovarati i o BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom