Kultura     | 25.10.2019. 09:20 |

Predstavljena zbirka memorijske proze 'Odabrani radovi' Milenka Lazovića

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Knjiga "Odabrani radovi - novele, bilješke i crtice" autora Milenka Lazovića predstavljena je jučer u prisustvu brojne publike u Kiseljaku.

"Odabrani radovi" su zbirka memorijske proze, ponajviše novela, koju je autor od početka 1950-ih do sredine 1970-ih godina objavljivao u sarajevskim listovima "Oslobođenje", "Svijet", "Sarajevske novine", "Prosvjetni list" i "Turističke novine", ispričavši na taj način priču o kiseljačkom kraju iz tog doba, te o ljudima i običajima iz ovoga kraja.

O knjizi su govorili sarajevski novinari i publicisti Ahmed Bosnić, Slobodan Stajić i Raif Čehajić.

Urednik knjige Raif Čehajić je kazao da se o svestranoj Lazovićevoj ličnosti može opširno govoriti s različitih aspekata - kao nekadašnjem istaknutom političaru, uspješnom prosvjetnom radniku i prvom direktoru i osnivaču kiseljačke Gimnazije, bivšem načelniku Općine i poznatom menadžeru i kreatoru više općinskih razvojnih projekata.

No, govorio je o autoru kao piscu i njegovom štivu koje je radio na margini, uporedo sa njegovim glavnim poslovima u politici, prosvjeti i privredi.

Recenzent knjige Ahmed Bosnić je ukazao je da autor Lazović zanimljivo plete svoje priče o malim ljudima, njihovim neprilagođenim mentalitetima nerijetko zbunjenim pred dolaskom novog vremena i novog načina života.

- Milenko Lazović to radi vješto, poput pripovjedača koji nije ni svjestan da se zapravo upustio u bilježenje hronike jednog novog obnoviteljskog vremena i poput prosvjetara Vase Pelagića u svojim zapažanjima čitaocu često diskretno nudi korisne naravoučenije. Ima tu priča i tekstova koji zaslužuju da se nađu u mnogo značajnijim izborima literarnih radova iz vremena kroz koji je prolazila naša zajednička zemlja na putu stvaranja jednog novog društva - kazao je Bosnić.

Slobodan Stajić je istakao da su "Odabrani radovi" ustvari hronologija jednog davno prohujalog doba, koje nas podsjeća kako je to bilo nekad kada se živjelo daleko patrijarhalnije, oskudnije i skromnije; u doba opismenjavanja, zadruga i narodnih odbora, "kada su gorštaci postajali radnici, a sijalice petrolejke slale u prošlost; u doba kada je tuberkuloza (sušica) harala kao danas levijatanski rak, a praznovjerja služila kao lijek; zatim, u doba neobičnih "nevjerstava" muževa, kao i u vrijeme kada su nestajali "ljubav ispod pendžera" i "igra u kolu gdje je maramica razdvajala djevojku i mladića".

Milenko Lazović je poznata ličnost u Kiseljaku, u kome je ostavio neizbrisiv pečat. Osim što je bio istaknuti političar tog doba, mnogi ga pamte i kao profesora u kiseljačkoj Gimnaziji, čiji je jedan od osnivača i prvih direktora, zatim bivšeg načelnika Općine, te kao istaknutog privrednika i menadžera koji je svojim projektima u mnogome doprinio bržem razvoju kiseljačke općine.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu