Ekonomija     | 25.10.2019. 08:54 |

Započeo naučno-stručni skup o izazovima građenja tunela Prenj

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Na otvaranju naučno-stručnog skupa na kome su se danas u Sarajevu okupili eminentni evropski i domaći stručnjaci iz oblasti projektovanja i gradnje tunela istaknuto je da je izgradnja tunela Prenj najzahtjevniji  projekt na autoputu Koridora Vc.

Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu zajednički su organizirali ovaj skup čiji je implementator Udruženje inženjera geotehničara u Bosni i Hercegovini.

Učesnike skupa na njegovom otvaranju pozdravili su premijer Federacije BiH Fadil Novalić i Nedžad Branković uime Organizacionog odbora.

Premijer Novalić je istakao opredjeljenost Vlade FBiH za izgradnju prometne infrastrukture, dodajući da su ovakvi skupovi dokaz ozbiljnog pristupa izazovnim projketima, kao što je tunel Prenj.

Skup je prilika da evropski stručnjaci iznesu svoja dosadašnja saznanja i iskustva stečena aktivnim učestvovanjem u projektovanju i građenju nekih od najdužih tunela u Evropi (Austrija, Švicarska, Italija), te da domaći učesnici koji su na direktan ili indirektan način uključeni u projekt izgradnje tunela Prenj, upoznaju se o potencijalnim problemima i izazovima pri realizaciji projekta ovih razmjera

Tunel Prenj u dužini deset kilometara nalazi se na  dionici autoputa Konjic - Mostar, a procijenjena vrijednost ovog projeketa je 250 miliona eura. Planirano je da izgradnja počne krajem 2020. godine i da traje šest godina. Investitor je Vlada Federacije BiH, a implementator projekta JP Autoceste FBiH. Izvori finansiranja su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska investicijska banka (EIB).

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Rajšter: Izgradnja tunela Prenj najveći građevinski izazov na Koridoru Vc (VIDEO)

Počinje odabir izvođača radova za tunel Prenj, pristiglo osam ponuda

Od Sarajeva do Mostara za manje od sat kroz tunel Prenj - Autoceste FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo