Bosna i Hercegovina     | 24.10.2019. 16:33 |

U Bugojnu obilježen Međunarodni dan borbe protiv karcinoma dojke

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 24. oktobra (FENA) - Današnjom akcijom podjele rozih traka, koja je organizirana u Sultan-Ahmedovoj ulici u Bugojnu, obilježen je 24. oktobar - Međunarodni dan borbe protiv karcinoma dojke.

Aktivnost su uspješno provele članice i aktivistice Udruženja oboljelih i liječenih od tumora "Donna", s ciljem ukazivanja na važnost ranog otkrivanja raka dojke i podizanja svijesti o redovnim pregledima i značaju pravovremenog otkrivanja bolesti.

- Mi stalno upozoravamo da otići redovno na pregled znači život. To činimo i u mjesecu, koji je poznat kao mjesec borbe protiv raka dojke. Kroz naredne aktivnosti, bit ćemo podrška i svim muškarcima u njihovim borbama i preventivnim pregledima - kazala je predsjednica Udruženja „Donna“ Nihada Hadžić.

Podsjetila je da broj oboljelih od malignih oboljenja ima trend rasta, te da ova opaka bolest čini jednu četvrtinu svih malignih oboljenja u Bosni i Hercegovini.

- Karcinom dojke ima visok procenat izliječenja ukoliko se otkrije u početnom stadiju. Zbog toga su od krucijalnog značaja sve aktivnosti koje se provode radi preveniranja nastanka ove bolesti - zaključila je.

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'