Bosna i Hercegovina     | 24.10.2019. 15:04 |

Obuka o etici i profesionalnom ponašanju nosilaca pravosudnih funkcija u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizovala je obuku o temi etičkih standarda i disciplinskog postupka za sudije, tužioce i pravne saradnike, koja je održana danas.

Obuka je organizovana u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH. 

Tokom obuke naglasak je stavljen na suštinu etičkih kodeksa za sudije i tužioce, a radi osposobljavanja polaznika obuke da sagledaju koncepte i obaveze koji proizlaze iz kodeksa etičkog ponašanja te sukoba interesa.

- Teško je dovoljno naglasiti značaj i ulogu etike i visokih standarda ponašanja koji se očekuju od nosilaca pravosudnih funkcija - izjavio je pravni savjetnik pri Misiji OSCE-a u BiH Meriton Pajaziti.

Dodao je kako zbog štetnih posljedica koje mogu nastati zbog nepoštivanja ovih standarda, Misija OSCE-a u BiH radi sa Uredom disciplinskog tužioca (UDT) na otklanjanju ove prijetnje kroz promoviranje poštivanja kodeksa etičkog ponašanja za sudije i tužioce.

Zamjenik glavnog disciplinskog tužioca Mirza Hadžiomerović istakao je važnost unapređivanja teoretskog i praktičnog znanja sudija i tužilaca o prevazilaženju etičkih izazova sa kojima se suočavaju u obavljanju svojih dužnosti.

- Ured disciplinskog tužioca zahvalan je međunarodnim partnerima, uključujući Misiju OSCE-a u BiH, na prepoznavanju važnosti ove obuke i podršci u njenoj realizaciji - dodao je.

Polaznici obuke imali su, također, priliku čuti primjere iz prakse koji se odnose na povrede sudske etike i profesionalnog ponašanja koje su bile predmet disciplinskih postupaka vođenih u Uredu disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, saopćeno je iz OSCE-ove misije u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

CIK- Završena edukacija o elektronskim prijavama i započet proces javnih nabavki za Lokalne izbore

Edukacija političkih subjekata o elektronskoj prijavi političkih subjekata za učešće na izborima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana