Sport     | 24.10.2019. 14:04 |

Novalić i Dedić primili evropsku prvakinju u džudu Azru Dedić

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić ugostili su danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, evropsku prvakinju u džudu Azru Dedić, njenu majku Remziju i trenera Huseina Ramića.

'Zlatna djevojka', kako je već svi u Bosni i Hercegovini zovu, osvojila je prije nekoliko dana zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u ID džudu u kategoriji do 70 kilograma. Članica je uspješnog Džudo kluba Una iz Bihaća.

Novalić je čestitao Azri, njenoj majci i treneru na postignutom uspjehu, a tokom posjete su razgovarali o njenom dosadašnjem sportskom putu, školovanju, ali i uopće o situaciji u sportu, s naglaskom na potrebu sistemskog rješenja ove oblasti.

- Ne želim da moji roditelji štede za moja takmičenja. Premijeru, može li se to ikako promijeniti? – upitala je Azra Dedić.

Novalić je objasnio da nadležnosti FBiH ne dozvoljavaju neke poteze, ali da najuspješniji sportisti u FBiH bivaju nagrađeni shodno Uredbi Vlade FBiH i da će i ona na taj način biti nagrađena.

- Znam o čemu govorite, o sistemskoj podršci sportu, država to ne rješava, a ako to spustimo na nivo FBiH bit će kao da razvlašćujemo državu, a to nikako ne želimo. Sport je potrebno riješiti zakonom i radit ćemo na tome - rekao je premijer Novalić koji je ovom prilikom Azri dodjelio i nagradu iz Tekuće rezerve Budžeta FBiH s pozicije premijera.

Trener Ramić je kazao da iza Azrinog uspjeha stoji 12-godišnje treniranje, tim trenera i podrška roditelja. Posebno je naglasio problem izostanka podrške pojedincima reprezentativcima u trenažnom postupku.

Azra Dedić je prva osoba s Downovim sindromom u BiH koja je stekla majstorsko zvanje u borilačkim vještinama, nosi crni pojas u džudu, a 2017. godine je osvojila bronzu na Prvom svjetskom prvenstvu za invalidne osobe. Redovno je završila osnovno i srednje obrazovanje, a također je i prva osoba u Bihaću sa Downovim sidnromom koja radi.

Azra, njeni trener i majka su se zahvalili premijeru na gostoprimstvu, a Azra je rekla da je osvojenu medalju posvetila svom bratiću Huseinu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću FBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Helez u nastupnu posjetu primio ambasadora Republike Sjeverne Makedonije Jakupa Redžepija

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Predstavnici OKBiH i Magoda: Stvoriti bolje okruženje za vrhunske sportiste i olimpijce

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'