Bosna i Hercegovina     | 24.10.2019. 14:00 |

Odobren plan upravljanja rizicima od poplava u slivu Save

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 24.  oktobra (FENA) - Na osmom sastanku država strana Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save odobren je prvi plan upravljanja rizicima u savskom slivu. Za naredni period je najavljen memorandum o uspostavi sistema za prognoziranje i rano upozoravanje od poplava.

To su novinarima potvrdili učesnici ovog skupa čiji je domaćin ove godine bila Bosna i Hercegovina, a predsjedavao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović. Učesnici su bili iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Crna Gora nije punopravna članica Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, ali je partner, napomenuo je bh. ministar.

Govoreći o koracima koji slijede u narednom periodu, Šarović je, osim što je naglasio značaj plana upravljanja rizicima,  naveo i uspostavu sistema za prognoziranje i rano upozoravanje na poplave.

Po njegovim riječima, to neće biti kraj aktivnosti savske komisije već će jedan od ključnih ciljeva biti i deminiranje desne obale Save radi omogućavanja plovnosti, ali i privredno-ekonomsko korišćenje važnog vodnog resursa i odgovarajući razvoj turizma.

Bosna i Hercegovina je na današnjem sastanku izrazila interes za punopravno učešće i mobilnost na daljnjem ostvarenju predstavljenih ciljeva, zaključio je ministar Šarović.

Šefica delegacije Republike Hrvatske Elizabeta Kos, osim što je potvrdila da je na sastanku odobren prvi plan upravljanja rizicima od poplava u savskom slivu, naglasila je da će taj dokument biti od velike pomoći zemljama na koje se odnosi.

Po njenim riječima, velike poplave iz 2014. godine, koje su zadesile države članice savske komisije, pokazale su neophodnost rada na sistemu ranog upozoravanja na opasnosti.

Na današnjem sastanku, po riječima Elizabete Kos, izražena je snažna potpora funkcioniranju plovnog puta Save, naročito na dionici Jaruge - Novi Grad.   

Hrvatska snažno i dalje podržava sve aktivnosti savske komisije, sudjeluje u radnim grupama stručnjaka, kako u projektima budućeg gospodarstva, tako i unutarnje plovidbe.

Hrvatska će biti domaćin narednog, devetog sastanka država strana Okrvirnog sporazuma za sliv rijeke Save, najavila je Kos te izrazila nadu da će njena zemlja biti dobar domaćin kao što je danas bila Bosna i Hercegovine na osmom sastanku.

Šef delegacije Republike Srbije Željko Radošević, kao jednu od ključnih poruka s današnjeg sastanka je naveo potrebu jačanja suradnje u slivu rijeke Save radi predupređenja šteta, što je pokazala i katastrofa iz 2014. godine.

Treba učiniti dodatni napor na uspostavi funkcionalnog sistema rane najave opasnosti od poplava, naveo je također Radošević i zahvalio Vijeću ministara BiH za organizaciju današnjeg skupa te za doprinos organizaciji od Sekretarijata Međunarodne komisije za sliv rijeke Save.

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

Magazinović razgovarao s Hunnom - Za godinu dana napravljen veliki napredak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo