Bosna i Hercegovina     | 24.10.2019. 08:51 |

Rangel: Nemam iluzija, ali znam da možemo više pomoći

FENA Internet

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Novi izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Paulo Rangel izjavio je za današnji "Dnevni avaz" da želi pomoći "institucionalni, politički i demokratski napredak BiH".

Rangel, potpredsjednik Evropske narodne stranke (EPP), prekaljeni portugalski političar, već je imao razgovore s ličnostima iz BiH ali u razgovoru za „Dnevni avaz" nije želio otkriti s kim je iz BiH imao sastanak i o čemu su pričali.

- Razumjet ćete da o tome ne mogu pričati. Netom sam izabran i već radim. Otvoren sam za komunikaciju sa svima i želim dati maksimalan doprinos poboljšanju situacije u BiH. Mogu vam reći da su moji sagovornici bili iz svih etničkih grupa u BiH i s njima sam ovdje, u Strazburu, otvoreno razgovarao o svemu - kaže Rangel.

Navodi da mu je cilj da kroz otvoren i iskren dijalog sa svima pomogne poboljšanju situacije.

- Svi u BiH zaslužuju bolji život. Kao izvjestilac, gradit ću mostove i time pomagati Evropskom parlamentu i Evropskoj komisiji da ima što jaču ulogu. Nisam sanjar, nemam iluzija da će se stvari kretati brzo, da će se nešto dramatično bolje dešavati, ali znam da možemo više pomoći - kaže Rangel.

Ističe i da nije slučajno izabran za izvjestioca.

- Jasno mi je da će moj posao biti izuzetno delikatan i težak. Izabran sam za izvjestioca za BiH, jer situaciju u vašoj zemlji dobro poznajem. Kao potpredsjednik EPP-a, već sam mnogo puta bio u BiH, znam mnoge političke aktere, a dolazim iz Portugala, koji nema nikakvog interesa, ni strateškog ni ekonomskog, u BiH. Zato sa svima mogu razgovarati otvoreno, kao prijatelj i neko ko je neutralan - ističe on.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ulazak Hrvatske u Schengen zonu neće donijeti promjene za bh. građane

Rangel: Novi uvjeti za BiH u samoj su srži 14 ključnih prioriteta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo