Najave     | 24.10.2019. 07:19 |

Nastavlja se zajedničko djelovanje žrtava rata iz Sarajeva, Višegrada i Vareša

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Nakon uspješnog početka zajedničke kampanje zagovaranja, predstavnici žrtava rata i torture iz Višegrada, Sarajeva i Vareša danas će u Višegradu održati pres-konferenciju kojom će nastaviti kampanju prema svojim lokalnim zajednicama, u vezi s konačnim ostvarivanjem prava te populacije.

Jedna od ključnih poruka predstavnika žrtava rata sa prve pres-konferencije održane ranije u Sarajevu, kojom je započeta zajednička kampanja, bila je "Bez obzira na šarolikosti, probleme i sve sa čim se mi susrećemo, možemo živjeti zajedno".

Predstavnici udruženja danas će govoriti o trenutnom položaju žrtava rata i torture u BiH, te o njihovim zajedničkim naporima i budućem radu na ostvarivanju prava, u kojima im trebaju pomoći njihove lokalne zajednice: osiguranje psihološke podrške za članove udruženja žrtava rata i torture, kroz održavanje posebnih radionica s članovima; osiguranje doprinosa na procesima apliciranja na grant linije projekta PRO-Budućnost i drugih mirovnih projekata, te osiguranje materijalne ili nematerijalne podrške u procesima implementacije projekata izgradnje mira u lokalnim zajednicama u BiH.

Kao osnovu za ostvarivanje prava i zagovaranje prema lokalnim zajednicama, udruženja će koristiti Platformu za mir, krunski dokument projekta PRO-Budućnost, koju su potpisale i usvojile brojne institucije na svim nivoima vlasti u BiH, najavljeno je iz CRS-a.

Zagovaračka kampanja podržana je kroz USAID-ov projekt PRO-Budućnost, koji provodi CRS s partnerima u više od 70 lokalnih zajednica u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sveta misa u spomen pobijenih fratara i žrtava rata u Mostaru

Usaglašeno zajedničko djelovanje SDP-a i NS na nivou institucija EU

Vlast će podržati ostvarivanje prava žrtava rata u Maglaju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo