Kultura     | 23.10.2019. 15:41 |

Projekcija arhivskih filmova i fotografija o banjalučkom zemljotresu

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 23. oktobra (FENA) - Multimedijalnom postavkom fotografija i filmskih zapisa u atrijumu banjalučke Gradske uprave danas je počelo obilježavanje pola vijeka od katastrofalnog zemljotresa, koji je 27. oktobra 1969. godine razorio Banju Luku.

Postavkom je prikazan život u Banjoj Luci nakon razornog zemljotresa, od kojih njen prvi dio čini izložba 24 reprodukcije fotografija i negativa, koje su od novembra 1969. do sredine marta 1970. godine snimili banjolučki foto-amateri Radivoj Radanović, Aleksandar Sjerikov i Ljubinko Bato Smoljanović.

Drugi dio postavke čini projekcija arhivskih filmova o banjalučkom zemljotresu, koje su amaterskim kamerama formata 8 mm i 16 mm snimili Ivica Kurtović, Miodrag Šobot i Ljubinko Bato Smoljanović.

Autor postavke, banjalučki kolekcionar i publicista Goran Barać kazao je da je kuriozitet  multimedijalne postavke to da fotografije i negativi, čije su reprodukcije izložene, nikada ranije nisu viđeni u javnosti, jer su prethodnih pola vijeka bili dio privatnih kolekcija foto-amatera.

- Također, više od polovine kadrova arhivskih filmova nikada nije prikazano izvan "kućnog bioskopa" njihovih autora - istakao je Barać, dodajući da treći dio izložbe čine artefakti koje je Filatelističko društvo Banja Luka izdalo povodom 30. i 50. godišnjice banjalučkog zemljotresa, a kojeg čine prigodne koverte i žigovi.

Iza organizacije tog podsjećanja na posljedice najveće prirodne katastrofe koja je zadesila "krajišku ljepoticu", stoji Filatelističko društvo Banja Luka, uz podršku Grada Banja Luka.

Načelnik banjalučakog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić kazao je da je izložba jedan od događaja kojim će biti obilježena godišnjica zemljotresa.

Za sutra je planirano otvaranje izložbe u organizaciji Muzeja Republike Srpske pod nazivom "50 godina od zemljotresa u Banjoj Luci 1969-2019" autora Milenka Đorđevića.

Centralni događaj programa bit će izložba pod nazivom "Zemljotres u Banjoj Luci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja" u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS, Arhiva RS i Udruženja arhivskih radnika, koja će biti ovorena 26. oktobra.

Najavljen je i okrugli sto u organizaciji Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, u okviru kojeg će i Republički hidrometeorološki zavod imati prezentaciju o temi zemljotresnih dešavanja na području grada.

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa bit će obilježena nizom prigodnih memorijalnih događaja.

Zemljotres iz oktobra 1969. devastirao je kompletan grad. Život je izgubilo 15 osoba, 1.117 je teže ili lakše povrijeđeno. Materijalna šteta je bila ogromna.

Na današnjem Trgu Krajine i danas se nalazi sat koji je prestao da radi 27. oktobra 1969. godine u 9.11 sati kao podsjetnik na kataklizmu koja je prije pet decenija zadesila Banju Luku.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo