Bosna i Hercegovina     | 23.10.2019. 12:20 |

Crveni križ ponovo osigurao kuhane obroke za migrante na Vučjaku

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 23. oktobra (FENA) - Civilna zaštita Unsko-sanskog kantona (USK) osigurava svakodnevno snabdijevanje pitkom vodom i odvoz smeća iz privremenog prihvatnog kampa na Vučjaku, dok će volonteri gradskog i kantonalnog Crvenog križa od sutra ponovo početi s podjelom kuhanih obroka - potvrđeno je na današnjoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite.

"Odlukom o korištenju sredstava za preventivne mjere osigurali smo vodu i odvoz smeća do daljnjeg. Za sada je usmjereno po sedam hiljada maraka za obje aktivnosti, a kao što smo i najavili bit ćemo na raspolaganju barem do kraja godine. Ne smijemo dozvoliti pogoršanje zdravstveno - epidemiološke situacije kako u kampu, tako ni na području grada Bihaća", riječi su direktora Kantonalne uprave Civilne zaštite USK Dževada Livakovića.

Volonteri gradske i kantonalne organizacije Crvenog križa u proteklim su danima korisnicima ovog privremenog kampa dijelili po dva obroka konzervirane - suhe hrane, kruh i vodu za piće, međutim od sutra se ponovo počinje s pripremom kuhanih obroka.

"Obezbijeđeni su uslovi za ponovno pripremanje i podjelu kuhanih obroka, što će mnogo značiti u hladnijim danima. Angažovali smo sve naše partnerske organizacije i donatore, kako bismo ovim ljudima pružili dostojanstven tretman na Vučjaku. Moram istaći da raspolažemo i određenom količinom zaliha, kako bismo bili spremni čak i za neke eventualne neželjene situacije, poput velikog povećanja broja ljudi u kampu", kazao je predsjednik Kantonalne organizacije Crvenog križa USK Husein Kličić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK i dalje provodi odluku Kantonalne operativne grupe za situaciju s migrantima i izbjeglicama o kontroli i zaštiti sigurnosno-zdravstvenog aspekta, odnosno o izmještanju osoba bez smještaja na Vučjak. Tako u ovom privremenom kampu trenutno boravi oko 1.000 migranata, s tim da se broj korisnika usluga mijenja skoro svaki dan.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana