Kultura     | 23.10.2019. 09:11 |

Na Šantićevim večerima otvorena izložba 'I sam si pesma' Rajne Krulj

FENA Saopćenje

MOSTAR, 23. oktobra (FENA) - U okviru 100. Šantićevih večeri poezije, u Centru za kulturu Mostar u utorak navečer otvorena je izložba "I sam si pesma", akademske slikarke i pjesnikinje iz Zrenjanina Rajne Krulj.

Izložba je samo jedan u nizu sadržaja koje su organizatori manifestacije Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle" organizovali s prijateljskim institucijama kulture, ovoga puta sa Centrom za kulturu Mostar, saopćili su iz mostarske "Prosvjete".

Izložba se sastoji od tridesetak portreta pjesnika domaće i svjetske književnosti poput Sergeja Jesenjina, Isidore Sekulić, Tina Ujevića, Branka Miljkovića, Petra Petrovića Njegoša, Alekse Šantića i drugih.

Rajna Krulj na izložbi je govorila svoje pjesme posvećene pjesnicima, jer dok ih slika, ona im i piše pjesme.

Krulj je naglasila da joj je posebno drago što je izložba organizovana u okviru 100. Šantićevih večeri poezije u Mostaru, gdje su njene slike našle svoju pravu kuću.

"Kada sam u Mostaru imam osjećaj da me gledaju svi moji preci. Moji roditelji su porijeklom iz Hercegovine, tako da sam mnogo radosna što imam priliku da donesem svoje slike i pjesme u Mostar", istakla je.

Dodala je da neprestano slika pjesnike, ali i druge književnike i istaknute umjetnike.

Član Organizacionog odbora 100. Šantićevih večeri poezije Zlatko Serdarević kazao je da slikarstvo Rajne Krulj odiše autentičnim likovnim rukopisom.

"Njena djela u većini slučajeva su portreti koji na ubjedljiv način govore o unutrašnjem stanju i karakteru likova. Pored portreta ona radi i apstraktne slike na kojima uočavamo akcentovanu likovnost i akademsko obrazovanje. Ne treba da nas čudi zastupljenost elitnih književnika i pjesnika na njenim slikama, s obzirom da i sama vrlo uspješno piše i njeguje poeziju", naglasio je Serdarević.

Obraćajući se na izložbi uime Centra za kulturu Mostar Dario Terzić je izrazio zadovoljstvo što se ova izložba našla u Centru za kulturu gdje će je do kraja mjeseca moći pogledati i Mostarci i svi posjetioci ovoga grada.

Terzić je podsjetio da je i ranijih godina postojala saradnja Centra za kulturu i "Prosvjete" te izrazio nadu da će i dalje biti realizovani kvalitetni zajednički programi.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Mostarcima predstavljena Sabrana djela Danila Marića

Šantićeve večeri poezije: Mostarci uživali u poeziji Marka Tomaša

Poetski kabare Marka Tomaša na Šantićevim večerima poezije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta