Svijet     | 23.10.2019. 08:36 |

Gantz rival Netanyahua dobija mandat da formira vladu Izraela

FENA Internet

TEL AVIV, 23. oktobra (FENA) - Izraelski predsjednik Reuven Rivlin danas će dati mandat lideru  Plavo-bijele stranke Benny Gantzu da formira koalicionu vladu, objavio je kabinet predsjednika.

Iz kabineta Rivlina navode da će predsjednik dati mandat Gantzu za formiranje vlade pošto u tome nije uspeo dosadašnji premijer Benjamin Netanyahu, prenosi Reuters.

Netanyahu je izjavio u ponedjeljak da odustaje od napora da formira novu vladu, nakon što nije uspio da osigura većinu u parlamentu nakon septembarskih izbora.

Netanyahu, koji se nalazi na čelu Likud partije, rekao je da vraća mandat izraelskom predsjedniku Ruvenu Rivlinu, nakon što je radio, kako kaže, "na uspostavljanju vlade širokog jedinstva".

"Posljednjih nekoliko nedjelja pokušavao sam da dovedem Benny Gantza za pregovarački sto, da formiram vladu širokog jedinstva i izbjegnem nove izbore", rekao je Netanyahu.

Gantzova stranka u kratkom saopćenju navela je da je odlučna da formira liberalnu ujedinjenu vladu.

Ukoliko ni Gantz ne uspije da formira vladu, to će najvjerovatnije dovesti do novih parlamentarnih izbora, trećih od aprila.

Na izborima održanim u septembru Netanyahuov Likud je osvojio 32 mjesta u parlamentu, a Plavo-bijela stranka  33, od ukupno 120 mjesta.

Ubrzo nakon septembarskih izbora, Rivlin je dao Netanyahuu 28 dana da sastavi vladajuću koaliciju.

Tokom tog razdoblja, koje ističe u srijedu, Netanyahu koji je najduže na premijerskoj funkciji, uvjeravao je  55 od 120 članova parlamenta, uključujući i njegove tradicionalne krajnje desne i ultra-pravoslavne židovske saveznike, da se pridruže njegovoj desničarskoj Likud stranci u vladi.

Nakon što je nedostajalo šest mandata za potrebnu većini, Netanyahu je „vratio“ svoj mandat predsjedniku, a glasnogovornik Rivlina rekao je da će Gantz sada dobiti svoju šansu.

Izlaz iz zastoja bio bi da dvije najveće stranke, Likud i Gantzova nova  Plavo-bijela stranka, formiraju vladu „nacionalnog jedinstva“.

Rani razgovori bili su usredotočeni na mogućnost rotacije premijera, ali nisu uspjeli. Gantz, bivši šef oružanih snaga, odbio je pristupiti vladi na čelu s Netanyahuom, navodeći optužnice protiv premijera u tri slučaja korupcije dok Netanyahu negira umješanost u te radnje, podsjeća Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Netanyahu: Izrael će ući u Rafah sa ili bez podrške SAD-a

Hrvatska Vlada donijela 6. antiinflacijski paket vrijedan 503 milijuna eura

Vlada Kosova potvrdila sastanak Escobara s Kurtijem u popodnevnim satima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo