Najave     | 23.10.2019. 10:05 |

Međunarodna konferencija 'Peti sarajevski dani arbitraže'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Međunarodna arbitražna konferencija „Peti sarajevski dani arbitraže“ bit će održana sutra u Sarajevu.

Peti sarajevski dani arbitraže, jedina međunarodna arbitražna konferencija, će ove godine pružiti platformu za diskusiju o pitanjima od javnog interesa u oblasti građevinskih projekata s međunarodnim i domaćim priznatim ekspertima u ovoj oblasti.

Konkretnije, razgovarat će se o pitanjima iskorištavanja javnih dobara putem sistema dodjele koncesija, te pitanjima u vezi s izgradnjom puteva i autoputeva.

Sa ukupno 14.3 milijardi KM direktnih stranih ulaganja u 2018. godini, te stabilnim porastom u odnosu na 2017. godinu, arbitraža je sastavni dio daljeg razvoja sistema stranih investicija u BiH, jer pruža adekvatan sistem zaštite i prednosti domaćim i stranim investitorima, te doprinosi daljem razvoju dobre poslovne klime između BiH i njenih trgovačkih partnera (kao što su npr. Austrija, Njemačka, Rusija, Holandija i sl. odakle je došao najveći dio stranih ulaganja u 2018.g.).

Peti sarajevski dani arbitraže će pružiti jedinstvenu priliku za razmjenu iskustava i saradnju, a čiji je krajnji cilj unaprjeđenje poslovne klime u BiH, rasterećenje sudova, te jačanje kapaciteta i efikasnosti pravosuđa, saopćili su iz Udruženja ARBITRI.

Udruženje ARBITRI je stručna nevladina organizacija čiji je cilj izgradnja i jačanje stabilnog sistema alternativnog riješavanja sporova u BiH što podrazumijeva arbitražu, medijaciju i mirenje.

Članovi Udruženju su istaknuti pravnici, advokati, te međunarodni i domaći stručnjaci. Zajednički cilj im je unaprijeđenje i zagovaranje modernog i efikasnog sistema arbitraže u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Na 'Osmim sarajevskim danima arbitraže' danas o građevinskim i energetskim sporovima

Ramić: Iznaći adekvatan sistem zaštite stranih i domaćih investitora (VIDEO)

Arbitraža efikasniji i jeftiniji put ka rješavanju sporova

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu