Najave     | 23.10.2019. 09:56 |

Regionalna konferencija o osiguranju načela supsidijarnosti ESLJP-a u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Regionalna konferencija na temu osiguranja načela supsidijarnosti Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP), putem osnaživanja pravosuđa da primjenjuje standarde ESLJP-a, bit će otvorena sutra u Sarajevu.

Dvodnevna konferencija će okupiti predstavnike viših sudova iz zapadnog Balkana s ciljem razmatranja uloge nacionalnih sudova kako bi se osigurala integracija Evropske konvencije o ljudskim pravima u nacionalne pravosudne sisteme, te identifikacije instrumenata (IT, institucionalnih) neophodnih za uspješnu realizaciju tog procesa.Konferenciju organizuje Vijeće Evrope i Evropska unija u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH.

Organizovana je u sklopu projekta “Inicijativa za pravnu sigurnost na zapadnom Balkanu“, vrijednom 300.000 eura, koji finansira Evropska unija i sufinansira i implementira Vijeće Evrope, kroz program “Horizontal Facility za zapadni Balkan i Tursku II” te u sklopu saradnje na projektu Inicijativa za pravnu sigurnost i efikasno pravosuđe, vrijednim 500.000 eura, a kojeg finansira Kraljevina Norveška.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Kantonalni sud u Novom Travniku obilježio 20 godina rada (VIDEO)

Regionalna konferencija o saradnji na pitanjima nacionalnih manjina (VIDEO)

Početak rada na izradi Strategije o sigurnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'