Svijet     | 22.10.2019. 14:59 |

Ne nazire se kraj protesta u Hong Kongu, vlada obećala dodatnu finansijsku pomoć

FENA Internet

HONG KONG, 22. oktobra (FENA) - Vlada Hong Konga najavila je u utorak dodatnu finansijsku podršku gradu pod kineskim vlastima, uzdrmanim političkim nemirima i suočenim s prvom recesijom u deset godina.

Ogromni i nasilni antivladini protesti u proteklih pet mjeseci potresli su reputaciju Hong Konga kao azijskog finanijskog centra i naštetili su veoma važnim sektorima turizma i maloprodaje, a mnoge radnje su prisilno zatvorene.

Ministar finansija Paul Chan najavio je mjere pomoći u iznosu od 255 miliona američkih dolara za podršku gradskoj ekonomiji, posebno u industrijama saobraćaja, turizma i maloprodaje.

- Budući da se ekonomska situacija pogoršava prilično brzo, taj smo paket namijenili za određene sektore koji su teško pogođeni - rekao je Chan na konferenciji za novinare.

Taj potez uslijedio je nakon paketa u iznosu od 2,4 milijarde američkih dolara u augustu za podršku siromašnima i poslovnim subjektima, a Chan je rekao da će biti data veća pomoć ako bude potrebno. Mjere podrške bi u konačnici povećale "vjerovatnoću fiskalnog deficita", ali vladine finansije su stabilne, rekao je.

Drugi vladin zvaničnik, sekretar za promet i stanovanje Frank Chan, rekao je da bi najbolji lijek za ekonomiju bili manje nasilnih protesta.

- Ako bi društvo moglo doći u sklad, sa manje demonstracija i prekidom nasilja, to bi pomoglo još više nego što možemo ponuditi - izjavio je na konferenciji za novinare.

Za sada se ne nazire kraj demonstracijama i nasilnim metodama žestokih aktivista koji se bore protiv policije, bacajući benzinske bombe i cigle.

Nakon nekoliko sedmica relativnog mira, masovni marš na desetine hiljada demonstranata, u rasponu od mladih studenata do staraca, postao je haotičan u nedjelju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'