Svijet     | 22.10.2019. 14:36 |

Iračke snage upotrijebile prekomjernu silu protiv demonstranata, 157 ubijenih

FENA Internet

BAGDAD, 22. oktobra (FENA) - Irački vladin komitet koji je istraživao val nemira utvrdio je da je 157 ljudi, uglavnom civila, ubijeno jer su snage sigurnosti koristile prekomjernu silu i bojevu municiju kako bi ugušile proteste, navodi se u izvještaju panela koji je u posjedstvu Reutersa.

Protesti zbog visoke nezaposlenosti, loših javnih usluga i korupcije izbili su 1. oktobra, što je izazvalo nagle reakcije sigurnosnih snaga. Demonstranti krive korpuciju i pohlepu političkih lidera za to što nisu uspjeli poboljšati svoj životni standard ni u mirnodopsko vrijeme, dvije godine nakon što je Islamska država proglašena poraženom u Iraku.

- Komitet je utvrdio da su časnici i zapovjednici izgubili kontrolu nad svojim snagama tokom protesta i to je izazvalo haos - istaklo je vijeće u svom izvještaju.

Izjavio je da je komitet pronašao dokaze o snajperistma koji su imali za mete demonstrante iz zgrade u centralnom Bagdadu.

- Komitet je tokom terenske istrage pronašao municiju iz snajperske puške u napuštenoj zgradi u blizini benzinske pumpe u centralnom Bagdadu - kaže se u izvještaju.

U njemu se navodi da je 149 civila i osam pripadnika sigurnosnih snaga ubijeno prije nego što su nemiri utihnuli 7. oktobra. Demonstranti planiraju da nastave okupljanja u petak.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Raisi i Rashid pozvali na jedinstvo među muslimanskim zemljama u suprotstavljanju Izraelu

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana