Ekonomija     | 22.10.2019. 13:56 |

U četiri godine u rekonstrukciju riječnih nasipa u ŽP-u uloženo 16,5 milijuna KM

FENA Saopćenje

ORAŠJE, 22. listopada (FENA) - Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić izjavio je kako su od 2014. do 2018. godine međunarodne financijske institucije (Svjetska banka i Delegacija EU), uložile 12 milijuna maraka u rekonstrukciju riječnih nasipa u Županiji Posavskoj, a Agencija dodatnih 4,5 milijuna maraka.

Agencija u zaštitne objekte i nasipe svake godine ulaže u prosjeku 2,5 milijuna maraka, kazao je Delić nakon sastanka s predsjednikom Vlade Županije Posavske Đurom Topićem s kojim je razgovarao o rekonstrukciji riječnih nasipa u toj županiji u protekle četiri godine, priopćeno je u utorak iz Vlade. 

Naglasio je kako se trenutno u toj županiji radi na rekonstrukciji nasipa u dužini 16 km, odnosno rekonstrukciji 8 km u Srednjoj Posavini i 8 km u odžačkoj Posavini.

Prije svega, dodao je, to su kritične dionice Vidovice-Kopanice, kao i dio Tolise, a u Odžaku to je savski obrambeni nasip na potezu Kadar-Svilaj i obodni kanali Svilaj-Potočani.

Dosad je urađeno oko 90 posla i time će sigurnost građana biti značajno povećana jer su svi nasipi nakon 40 godina dovedenu u istu razinu, i to sa povišenjem na razinu stogodišnjih voda, ustvrdio je Delić.

- Drago mi je da je Agencija, iznašla financijska sredstva za rekonstrukciju najkritičnijih dijelova savskih i bosanskih nasipa te da će taj projekt u velikoj mjeri biti završen do kraja godine - kazao je Topić novinarima i dodao kako taj projekt znači sigurnost ovoga prostora, kao osnovne pretpostavke razvoja ukupnog standarda stanovnika, a tek onda dolazi kvaliteta života i standard.

Naveo je kako je nasip u Kopanicama rekonstruiran, kao i nasipi u Tursinovcu i Prudu.

U tijeku je rekonstrukcija nasipa uz rijeku Bosnu u Odžaku, tako da je razina sigurnosti značajno pojačana. Ostaje da se rekonstruira i dio zida nasipa u Grebnicama te da se maksimalno učini na realizaciji projekta crpne stanice Vidovice.

- Očekujemo pozitivne odgovore i iz RS-a, kada je u pitanju nasip uz rijeku Bosnu u Šamcu (RS), što će doprinijeti da se nikada ne ponovi situacija iz 2014. godine. Također, pozdravljam najavljenu vježbu kojom će se simulirati stanje izvanrednih mjera obrane od poplava kako bi smo provjerili kapaciteti opreme i ljudstva - kazao je Topić.

Sastanku u Vladi Županije Posavske u Orašju, uz Delića i Topića, nazočio je i stručni tim Agencije za vodno područje rijeke Save, zatim dopredsjednik Vlade Anes Osmanović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić i ministar MUP-a Željko Vukić.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Općinsko vijeće Centar odobrilo 4,1 miliona KM za projekat prve faze rekonstrukcije stadiona Koševo

Za rekonstrukciju gradske infrastrukture u Novom Travniku 1,3 milijuna KM (VIDEO)

Za rekonstrukciju gradske infrastrukture u Novom Travniku 1,3 milijuna KM

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana