Kultura     | 22.10.2019. 13:13 |

Izložba radova makedonskih umjetnika u Umjetničkoj galeriji BiH

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - Izložba "Članovi Makedonske akademije nauka i umjetnosti - likovni umjetnici" bit će otvorena 24. oktobra u Umjetničkoj galeriji BiH u okviru saradnje te makedonske akademije i Akademije nauka i umjetnosti (ANU) Bosne i Hercegovine.

Kustosica Umjetničke galerije BiH Ivana Udovčić danas je na press konferenciji podsjetila da su u aprilu radove u Skoplju izlagali likovni umjetnici članovi ANU BiH te da je ova uzvratna izložba doprinos međusobnoj saradnji.

Ambasador Republike Sjeverne Makedonije u Bosni i Hercegovini Ekrem Ebibi zadovoljan je što će sarajevska likovna publika imati priliku da vidi tu reprezentativnu izložbu.

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović smatra da kada jedna država iznese svoju najvredniju baštinu i pokaže je u drugoj državi - onda je to svakom slučaju jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u toj državi.

Spomenute su izložbe za akademika i slikara fra Pericu Vidića primjer saradnje i most među narodima.

Kustosica Ivana Domov Džoleva navodi da će na izložbi biti predstavljeni radovi najstarijih članova MANU prvih školovanih umjetnika do umjetnika koji su nedavno primljeni u tu instituciju.

Izožba će biti otvorena do 4. novembra.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mesihović: Učešće predstavnika ANU BiH u procesu izmjena Zakona o visokom obrazovanju

ANUBiH - Nobelova nagrada iz fizike za 2023. i uspjesi akademika Dejana Miloševića

Promovisani novoizabrani članovi ANU BiH

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije