Bosna i Hercegovina     | 21.10.2019. 20:53 |

Mladi učili o depresiji i ličnom razvoju na Mini-školi psihološke edukacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. oktobra (FENA) - Mladi s područja Ilidže su na radionici u okviru projekta Mini-škola neformalne edukacije o psihološkom zdravlju mladih “Pokreni, promijeni, ostvari“ obradili dva modula o mladalačkoj depresiji i ličnom rastu i razvoju. 

Imali su priliku kroz jedan interaktivan pristup ući u definiciju te praktično i iskustveno naučiti mehanizme prepoznavanja, pristupa, suočavanja, pomoći drugima i samopomoći kao i procese samospoznaje, pružanja ljubavi i podrške prema sebi što vodi ka procesu ličnog rasta i razvoja.

Polaznici su dali odgovore na pitanja kakve to misli, emocije, ponašanja ukazuju na depresiju kao i na pitanje “Šta je depresija i kako je perevazići?". Za pristup ovom pitanju i i tematici korištena je kreativna tehnika rada i i tehnika kreativnog razmišljanja.

Psihologinja i edukatorica Ozrenka Kadrić iskazala je zadovoljstvo i oduševljenje realiziranim modulima jer je raznolika grupa mladih govorila u budućnosti, koje vrline želi njegovati, ojačati, kultivisati.

- Govorili smo o zahvalnosti i emocijama. Učesnici su iznosili moralne, univerzalne, tradicionalne, životne vrijednosti što govori kakvo društvo zapravo žele za zadovoljavanje njihovih egzistencijalnih potreba.  Za kvalitetan život potrebno je njegovanje znanja, učenja, zahvalnosti, praštanja, a u društvu se dešava suprotno. Tražimo rješavanje problema ali pravo pitanje je šta dalje, šta nakon što pronađemo rješenje? Treba nastaviti dalje rješavati jer svako ljudsko biće je u cjeloživotnom procesu čija je osnovna odrednica kontinuiranost u pravcu transformacije svijesti, što jeste  istinsko značenje zdravlja i vraćanja u harmoniju sa samim sobom - dodal je Kadrić.

Na organizaciji i realizaciji radionica rade volonteri Fondacije za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade“, a već naredni ciklus na temu motivacije predviđen je za subotu, 2. novembra, navedeno je u saopćenju Fondacije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti