Magazin     | 22.10.2019. 09:39 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 22. listopada (FENA) - 

- 1721. Nakon uspješno okončanog rata sa Švedskom, Rusija je postala nova sila na Baltiku, a Petar Veliki proglašen je carem cijele Rusije.

- 1773. Kralj Tonga poklonio engleskom istraživaču Jamesu Cooku gorostasnu kornjaču koja je u Londonu živjela do 1966. godine.

- 1797. Francuz André-Jacques Garnerin prvi upotrijebio padobran, skočivši iz balona nad Parizom s visine od 680 metara.

- 1811. Rođen Franz Liszt, mađarski skladatelj, legendarni pijanistički virtuoz koji je izgradio modernu klavirsku tehniku i dao klaviru snagu orkestra. 

- 1844. Rođena Henriette-Rosine Bernard, francuska glumica, poznata kao Sara Bernard, koja je obilježila kazališnu eru.  Bila je izuzetno popularna, a suvremenici su je nazivali božanska Sara.

- 1883. Izvođenjem opere "Faust", francuskog skladatelja Charlesa Gounoda, u New Yorku otvorena operska kuća Metropolitan.

- 1887. Uredu za patente u New Yorku Nikola Tesla prijavio šest izuma, među kojima i višefaznu naizmjeničnu struju. Izume je 1888. otkupila firma Westinghouse i njihovu primjenu prikazala na svjetskoj izložbi u Chicagu 1893.

- 1906. Umro Paul Cezanne, francuski slikar čije djelo predstavlja sponu impresionizma s kraja 19. stoljeća i kubizma početkom 20. stoljeća. Jedna je od najznačajnijih osoba francuskog i europskog slikarstva, s presudnim utjecajem na njegov daljnji razvoj. 

- 1927. Umro Borisav Stanković, jedan od začetnika moderne srpske proze. Prikazujući život rodnog Vranja s kraja 19. stoljeća, dao je i psihološku analizu ličnosti, unoseći prvi put u srpsku literaturu erotiku i senzualnost.

- 1947. Počeo rat između Indije i Pakistana oko Kašmira, nakon što je kašmirski maharadža Hari Sing odbio da se priključi jednoj od dvije zemlje. Rat je početkom 1949. okončan posredstvom UN-a, a Kašmir je ostao podijeljen.

- 1964. Rođen Dražen Petrović, jedan od najvećih hrvatskih i europskih košarkaša svih vremena koji se smatra predvodnikom vala europske košarke u NBA ligi. Do tragične smrti u 29. godini života, uspješno je igrao za Šibenik, Cibonu, Real, Portland, New Jersey Netse i hrvatsku reprezentaciju.

- 1964. Francuski književnik Jean-Paul Sartre iz moralnih razloga odbio primiti Nobelovu nagradu za književnost.

- 1987. Primjerak rijetke edicije Gutenbergove Biblije prodan u aukcijskoj kući Christie’s u New Yorku za rekordnih 5,39 milijuna dolara.

- 2000. Posmrtni ostaci Jovana Dučića, jednog od najvećih srpskih pjesnika, prenijeti su 57 godina nakon njegove smrti iz američkog mjesta Libertyville i sahranjeni u rodnom gradu Trebinju u Hercegovini.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'