Svijet     | 21.10.2019. 17:19 |

Bercow zadao novi udarac vladinom planu Brexita

FENA Internet

LONDON, 21. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Donjeg doma britanskog parlamenta u ponedjeljak je odbacio vladin pokušaj za novim glasanjem o sporazumu o Brexitu, zadajući novi udarac planu premijera Borisa Johnsona da izvede zemlju iz Evropske unije do kraja mjeseca.

Predsjedavajući John Bercow rekao je da je glasanje koje vlada želi "u suštini isto" kao i ono održano u subotu, i time krši pravila paralmenta. Kazao je da bi "predstavljalo ponavljanje i bilo bi neprimjereno" dopustiti novo glasanje u ponedjeljak.

Johnson je postigao sporazum s 27 država članica EU u prošloj sedmici. Poslanici su, međutim, u subotu odgodili svoju podršku sporazumu dok se ne odobri novi zakon potreban za njegovo usvajanje.

Vlada planira predstaviti svoj ključni prijedlog Brexita tokom dana, nakon čega će poslanici održati prvi krug rasprava i glasanja u utorak. Johnson se nada da će parlament usvojiti prijedlog sporazuma prije 31. oktobra kada bi Britanija trebala napustiti EU.

Nejasno je, međutim, da li vlada ima dovoljan broj glasova i dovoljno vremena da ispuni rok za Brexit, prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Šokantna objava o raku princeze od Velsa dominira naslovnicama britanskih novina

Britanija objavila viši budžetski deficit od očekivanog podstaknut rastom životnih troškova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo