Bosna i Hercegovina     | 21.10.2019. 17:03 |

Migrantski kamp na Vučjaku od jutros bez pitke vode (VIDEO)

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 21. oktobra (FENA) - Suhe slavine, smeće posvuda, na stotine migranata u redu za doručak – jutrošnja je slika s Vučjaka. Naredni i vjerovatno posljednji kuhani obrok podijeljen im je za ručak, jer od sutra kuhinja Crvenog križa prestaje s radom. Iako više neće biti fizički prisutni na ovoj lokaciji, humana misija koju obavljaju nalaže im da ljude u nevolji ne mogu ostaviti gladne i žedne.  

- Mi ćemo u svakom slučaju svakodnevno u narednom periodu donositi dnevne obroke, znači tri obroka sa vodom migrantima, podijeliti im na ovoj lokaciji dok oni budu prisutni jer vjerovatno će njih u narednom periodu natjerati i problemi na Vučjaku da siđu u sam grad Bihać – kazao je sekretar Crvenog križa Grada Bihaća Selam Midžić. 

Migranti, njih više od 700, zatečeni su promjenama i ogorčeni. U jednom danu ostali su bez vode, uz najavu da će im i hrana biti reducirana.

- Sad je situacija veoma loša, nema vode. I prije je bila loša, a sada je, bez vode, još teža. Jedan mjesec mi nemamo doktora - rekao je migrant iz Irana.

Bez hrane i vode na Vučjaku više neće moći. Ionako teška epidemiološka situacija, prijeti da eskalira s humanitarnog aspekta. Na Vučjaku za sada jedino funkcionira odvoz smeća, međutim pitanje je koliko dugo će i Komrad biti prisutan na ovoj lokaciji. Kratko rečeno, u situaciji su iz koje se za sada ne vidi izlaz. Preko granice teško da mogu kao i do grada, u čemu ih nastoji spriječiti policija.

Pogledajte http://fena.ba/video/3541

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1-Kc1B78SJLDYxnCnwH8y7f8Xv-W4Nnma?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'