Bosna i Hercegovina     | 21.10.2019. 14:57 |

Smanjen rizik od poplava u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 21. oktobra (FENA) – Grad Gradiška i UNDP izdvojili su oko 1,2 miliona KM za smanjenje rizika od poplava u toj lokalnoj zajednici.

Radovi na izgradnji sistema za prikupljanje oborinskih voda u Agroindustrijskoj zoni, čiji završetak je danas ozvaničen u Novoj Topoli, realizovani su u okviru UNDP projekta „Smanjenje poplavnog rizika u slivu rijeke Vrbas“, koji je finansirao Globalni fond za okoliš (GEF), a provodi se u saradnji s Ministarstvom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, općinama u slivu Vrbasa i drugim partnerima.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera je naglasila da je projekat proveden na 21 lokaciji u slivu Vrbasa, a smanjen je rizik od poplava za 50.000 stanovnika i 190 privrednika.

Dodala je da je već u maju ove godine potvrđeno da projekat doprinosi smanjenju rizika od poplava, jer nije bilo veće štete u lokalnim zajednica ovog riječnog sliva.

Nedera je precizirala da je u okviru projekta razvijena platforma za prognoziranje i upozoravanje, te izrađena mapa opasnosti i rizika od poplava, urađen i plan upravljanja poplavnim rizikom, što doprinosi da je sada sliv Vrbasa najuređeniji u BiH i u rangu s riječnim slivovima u Evropi.

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić kazala je da je cilj projekta u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli bio da se izgradnjom glavnog kanalizacionog kolektora i sekundarne mreže, putem dvije crpne stanice, oborinska voda odvede do recipijenta i tako smanji rizik od poplava.

Podsjetila je da je u proteklih 10 godine u 14 lokalnih zajednica u slivu Vrbasa pričinjena šteta od poplava veća od 160 miliona, od kojih je 130 miliona KM šteta nastala u poplavama 2014. godine. 

Resorno entitetsko ministarstvo je, u saradnji s UNDP-om, od 2015. godine obezbijedilo pet miliona dolara za realizaciju projekta smanjenja rizika od poplava u 14 lokalnih zajednica u slivu rijeke Vrbas, a više od 60 posto sredstava utrošeno je u infrastukturne radove.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je u periodu jakih kiša područje Agroindustrijske zone Nova Topola postajalo jedno malo jezero, te da nije bilo moguće dalje razvijati zonu bez izgradnje sistema odvodnje oborinskih voda.

Projektom je izgrađeno 1.400 metara oborinske kanalizacije te stvoreni preduslovi za prikupljanje atmosferskih padavina.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

U ruskom regionu Kurgan naređena evakuacija zbog poplava

Rijeka Tobol premašila 'opasan nivo' u južnom Uralu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu