Svijet     | 21.10.2019. 14:07 |

Na parlamentarnim izborima u Švicarskoj najviše glasova dobili Zeleni

FENA Internet

CIRIH, 21. oktobra (FENA) - U Švicarskoj su u nedjelju održani historijski parlamentarni izbori, a nazvani su historijskim jer je na njima došlo do masovnog pomaka u moći stranaka, ali i rekordnog udjela žena.

Nijedna stranka nikada nije osvojila toliko dodatnih mandata na izborima kao lijevo orijentirani Zeleni, sa 17 osvojenih mjesta. Prethodni rekord bio je 15, koji je postavila desničarska Švicarska narodna stranka 1999. godine.

Švicarska narodna stranka izgubila je u nedjelju 12 mjesta u parlamentu, što je također rekord - to je najgori poraz u historiji švicarskih izbora.

Nakon demonstracija protiv klimatskih promjena i historijskih protesta žene u junu, švicarska politička scena je nestabilniji nego ikad prije.

Također, jučer je prvi put da su za predstavnički dom izabrane 84 žene, čime je udio žena u većem parlamentarnom domu rekordnih 42 posto. Time je Švicarska na 12. mjestu na svijetu po broju žena u predstavničkom domu. U Evropi se nalazi iza Švedske i Finske.

Lijevo orijentirani socijaldemokrati i centristički kršćanski demokrati slabiji su nego ikada prije, a radikalci desnog centra tek su nešto jači od svog najgoreg rezultata u 2011. godini.

Zeleni i liberalni Zeleni, sa svojih 28 i 15 osvojenih mjesta osvojili su rekordan broj glasova. Zajedno su osvojili 21 posto biračkog tijela. U poređenju s njima, njemačka Zelena stranka osvojila je 20,5 posto na nedavnim evropskim izborima.

Međutim, nisu postavljeni rekordi kada je u pitanju odaziv glasača - ove godine je izašlo na glasanje samo 45,1 posto birača koji su imali pravo glasa, što je pad u odnosu na 48,5 posto koliko ih je izašlo na izbore u 2015. godini.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Najveći svjetski izbori počeli u Indiji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'